Goede voornemens. Je wilt er iets mee. Of niet. Dat kan natuurlijk ook, maar dan kun je misschien beter nu wegklikken. Ik wil het namelijk in deze blog hebben over handige tools die je kunt inzetten bij het behalen van je doelen. Ik geloof er zelf heilig in dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk moet maken. Hoe makkelijker je het jezelf maakt, hoe makkelijker het vervolgens wordt om je goede voornemens vol te houden in 2018. Voor je het weet betaal je straks niet alleen voor je sportabonnement, maar maak je er ook nog eens gebruik van! Of hoe fijn zou het zijn om gezonder te gaan eten zodat je meer energie krijgt?

Goede voornemens op papier

In een eerdere blog heb ik het al gehad over het opstellen van je goede voornemens zodat deze meer worden dan alleen voornemens. Dit komt heel in het kort neer op het volgende: alle punten die jij graag wil veranderen, bij wil leren of juist wil voortzetten, moet je op papier zetten. Stel prioriteiten, ga aan de slag met de top vijf belangrijkste doelen en vier je successen. Easy, peasy. 😉

Focus bewaren

Daarna pas komt het écht moeilijke gedeelte: het volhouden. Dat blijf ik ook na 4,5 jaar 52Challenge lastig vinden. Ik merk aan mezelf dat mijn focus na een eerste, succesvolle periode nog wel eens wil verslappen. Dat is ook helemaal niet gek. Het schijnt een normale werking van je hersenen te zijn. Het is daarom belangrijk om jezelf steeds te blijven herinneren aan de voordelen van je doel. Zo heb ik mezelf bijvoorbeeld de afgelopen week al twee keer gered van een groot bord friet. De gedachte aan alle kleding die weer goed past, was hiervoor genoeg.

Plan je goede voornemens met apps

Helaas is mijn brein niet altijd sterk genoeg en voor die momenten is het superhandig om je dag en week alvast vooruit te plannen. Wanneer je bijvoorbeeld een paar kilo kwijt wil, is het verstandig om je maaltijden van tevoren al te bepalen. Ik vind MyFitnessPal hier een superfijne app voor. Zo kun je eerder op de dag eventueel bijsturen of zie je waar je nog ruimte hebt in je ‘eetbudget’. Dan weet je direct of die friet niet of juist wel kan. Handig!

Een andere toffe app die ik tegenkwam, is de 7 Weeks – Habits & goals app. Zoals je wellicht al verwacht, kun je met deze app jouw goede voornemens bijhouden. Je zet de goede voornemen erin en kunt iedere dag bijhouden in de kalender of het een succesvolle dag was. Het haakt een beetje aan bij de gedachte ‘van kleine stappen, naar grote doelen’. Een prima uitgangspunt zou ik zo zeggen. Het enige nadeel aan de app is dat ‘ie alleen voor Android telefoons gemaakt is. Misschien is dit dan een goede reden voor je om het nieuwe jaar ook met een mooie nieuwe telefoon te beginnen. Ik hoor goede verhalen over de S8 van Samsung, misschien maak ik ook wel de overstap!

Zet het in je agenda

Verder vind ik het heel fijn om in het weekend alvast te bedenken wanneer ik ga sporten. Dit plan ik ook daadwerkelijk in mijn agenda. Opschrijven helpt mij, want zo maak ik van het concept ‘meer sporten’ daadwerkelijk een actiepunt. Het is anders heel makkelijk om het sporten verder voor je uit te schuiven en dat is zonde. Voor je het weet is de week alweer voorbij en is er precies nul keer gesport.

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met T-Mobibe.