Het jaarlijkse kerstdiner op kerstavond, bestaande uit verschillende gangen, gaat er bij ons thuis altijd goed in. Een mooie traditie die ik een paar jaar geleden ben begonnen en die dit jaar anders werd dan normaal. Vorige jaren maakte ik namelijk alles zelf, natuurlijk met de nodige ondersteuning hier en daar, maar ik was hoofdverantwoordelijk. Wat eten we precies, hoeveel gangen zijn er et cetera. Heerlijk om hier maanden van te voren al plannen voor te maken. Dit jaar zouden we het echter anders doen, iedereen werd verantwoordelijk voor een eigen gang. Mijn vriend en ik waren verantwoordelijk voor het hoofdgerecht, laat het grote zoeken beginnen!

Het lekkere Kerst Meal Plan

Dat zoeken ging echter wat minder vlekkeloos dan verwacht… Alle kookboeken had ik onderhand doorgespit en van het scrollen door de Appie app had ik inmiddels een RSI-duim gekregen, maar alsnog had ik niet gevonden wat ik wilde gaan maken. Alles was wel lekker, maar het waren niet de smaken waar ik naar op zoek was. Het moest sowieso vlees worden in ieder geval. Vis als hoofdgerecht vind ik dan weer niet ‘kerstig’ genoeg en van een vegetarische hap word ik ook niet warm. Daarbij komt ook nog eens dat ik dit jaar echt een verantwoord hoofdgerecht wilde serveren. Dus alle gerechten waar dikke hopen room of hompen vet in verwerkt zijn, vielen direct af. What to do?

De totale inspiratieloosheid heeft tot de week voor kerst geduurd. Zelfs mijn bezoek aan het Allerhand Kerst Festival heeft niet bijgedragen aan het vinden van de hoofdmaaltijd. Dat terwijl de lekkere gerechten je daar om de oren vlogen! Een keuze kon ik maar niet maken… Tot het moment dat ik het Kerst Meal Plan van DoorMeal en Personal Body Plan tegenkwam, een receptenboekje boordevol lekkere, gezonde en supermakkelijk te maken recepten voor de kerst. Dit was precies hetgeen dat ik nodig had en de keuze op hét hoofdgerecht was dan ook snel gemaakt.

Vergeten groente en een heerlijke smaak

Een mals hertenbiefstuk met zoete aardappelpuree, oerwortels en cranberrysaus. Omnomnom! Natuurlijk is een hertenbiefstuk altijd goed, oh dat is zo lekker! Daarnaast is het natuurlijk een heel ‘kerstig’ stuk vlees, want wanneer bak je nou zo’n biefstuk op een doordeweekse dag. Ik nooit hoor! Het enige probleem dat ik met dit recept had, was dat ik niet wist wat oerwortels waren. Ja, dat het een wortel moest zijn dat wist ik wel, maar daar hield mijn kennis wel op. Nu blijken het gewoon wat kleinere wortels te zijn in allerlei verschillende kleuren. Rood, geel, zwart, noem het maar op en het bestaat. Ik denk dat de oerwortel het goed zou doen in het rijtje vergeten groente, hetgeen mij direct aan een andere vergeten groente deed denken. De pastinaak zou naar mijn idee niet misstaan tussen de in de oven geroosterde oerwortels. This is getting better and better!

En dat deed ‘ie ook niet. Het gerecht werd dus uiteindelijk een mals gebakken hertenbiefstuk met in de oven gegrilde oerwortel en pastinaak samen met zoete aardappelpuree en een cranberrysaus. Om je vingers bij op te eten! Wil jij dit recept nou ook eens maken ondanks het feit dat het geen kerst is? Download dan via deze link het Kerst Meal Plan en ga zelf aan de slag. In het plan staan trouwens ook lekkere voor- en nagerechten en allerlei tips over hoe je met eten om kunt gaan tijdens de feestdagen. Die tips zijn natuurlijk altijd handig, want er zijn genoeg feesten en partijen door het jaar heen.