Men heeft het in de winter altijd over de winterdepressie of de winterdip. Volgens de encyclopedie is het een vorm van depressiviteit die vooral optreedt in de winter en mede afhankelijk lijkt te zijn van het dan heersende type winterweer. Ik denk dat ik zo aan het einde van januari ook een beetje last krijg van een kleinschalige winterdip. Naast dat ik de warmte en het licht van de zon mis, heb ik weer meer last van mijn psoriasis, word ik geleefd door mijn agenda, slaap ik weer wat minder goed en kijk ik reikhalzend uit naar mijn vakantie. Nog maar vijf weken totdat we in het vliegtuig stappen naar Maleisië.

Ik weet dat ik als een oud wijf klink als ik zeg dat ik er echt aan toe ben. Maar dat ben ik wel. Mijn laatste, lange vakantie is nu alweer bijna een jaar geleden en dat vind ik heel lang. Er is dit jaar daarnaast ook best wel veel gebeurd. Zo zijn we bijvoorbeeld verhuisd van Utrecht naar Amersfoort, hebben we de Nijmeegse Vierdaagse gelopen en ben ik in augustus begonnen met een nieuwe baan. Echt tijd voor rust is er niet geweest dit jaar. Don’t get me wrong: dat is ook helemaal niet erg. Ik ben liever bezig dan dat ik alleen maar op mijn gat zit. Dat doe ik tenslotte al genoeg gedurende de dag.

Twee keer knipperen

Waar ik nu echter weer achterkom, is dat het winterweer in combinatie met een drukke agenda en slechter slapen niet zo’n succes is voor mijn huid. Ja, daar is ‘ie weer hoor: die psoriasishuid van mij. Steekt ‘ie gewoon weer even z’n kop om de hoek van de deurpost. Het is niet dat ik er de afgelopen tijd vanaf ben geweest trouwens, maar ik had er wel aanzienlijk minder last van. Nu merk ik alleen dat ik allemaal weer nieuwe plekken heb. Ik knipper twee keer met mijn ogen en poef… weer een nieuwe plek. Het is een logisch gevolg van bovenstaande feiten, maar ik vind het wel heel erg stom. Leave me alone…

Het is dus niet zonder reden dat ik al een aantal jaar in de winter op een lange zonvakantie ga. Ik denk dat ik namelijk anders serieus gek en heel ongelukkig zou worden. Gek van de jeuk en ongelukkig van de pijn die het soms doet. Het is dat ik mijn huid niet even een avondje uit kan doen, want anders had ik dat zeker gedaan. Gewoon hop, even afstropen die jeukende zak 😉 Warmer weer en de zon zijn simpelweg een stuk beter voor mijn huid. En mijn humeur…

Wanneer is het weer bikini weer

Dus daarom vraag ik mezelf al weken af wanneer het eindelijk weer bikini weer is. Ook al heb ik niet het gevoel dat ik al bikiniklaar ben. Dat ‘probleem’ is voor mij zeker ondergeschikt aan mijn winterdip. Het enige waar ik aan kan denken, is die warme zon op mijn huid en de wind die als een warme föhn in je gezicht blaast. Ik droom er nog net niet over iedere nacht. Wel weet ik dat ik vanavond weer een dag mag afstrepen op mijn adventskalender. Nog maar 28 nachtjes slapen.