De kleren maken de man, of vrouw in mijn geval. Een oud gezegde dat nu nog steeds waar is. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat mensen binnen enkele seconden een eerste indruk en mening over je hebben gevormd. Waar dit op gebaseerd is? Voor een groot gedeelte op je uiterlijk. Wat je qua kleding in de ochtend aanschiet kan dus bepalend zijn hoe mensen in eerste instantie over je denken. Juist omdat kleding zo belangrijk is, niet alleen voor een eerste indruk, is er de kleding etiquette bedacht. Dit zijn stijlregels die je kunnen helpen om de juiste kledingkeuze te maken in een bepaalde situatie.

Hoe heurt het eigenlijk?

Deze 52Challenge week verdiep ik mij in het ceremoniemeesterschap, daar ik door een vriendin ben gevraagd om deze taak op mij te nemen tijdens haar bruiloft. Een hele eer, maar wat houdt het eigenlijk in? Een korte zoektocht op het wereldwijde-digitale-internet-web leert mij dat het een ondersteunende taak is en dat het ook veel met de etiquette te maken heeft. Zo hebben we direct weer het cirkeltje rond naar de kleding etiquette waar ik het net over had. De belangrijkste vraag op een bruiloft is natuurlijk: wat trek je op zo’n dag aan? Kortom, hoe heurt het eigenlijk?

De voorgeschreven kleding etiquette

Wat je aantrekt naar een bruiloft hangt natuurlijk volledig af van het voorschrift dat op de uitnodiging staat. Een dresscode wordt niet voor niets door het bruidspaar gegeven, dus houd je er ook aan! Ga in ieder geval onder geen beding in een spijkerbroek naar een huwelijk omdat jij denkt je daar ‘lekkerder’ in te voelen. Voor die ene dag in het jaar kun je best een uitzondering maken en daarnaast is het nog eens heel leuk om je op te tutten.

Op de uitnodiging kunnen verschillende dresscodes gegeven worden. Om je enigszins op weg te helpen, heb ik hieronder de belangrijkste kleding etiquette voor dames op een rij gezet.

Tenue de Ville

Deze term stamt af van de tijd waarin rijke mensen landhuizen hadden op het platteland en zich middels hun stadse en nette kleding wisten te onderscheiden van de boeren die op het land werkten. Het is een kledingvoorschrift voor overdag, maar verwar deze term niet met vrijetijdskleding. Dames dragen een jurk of mantelpakje tot over de knie. Hierbij worden kousen of panty’s gedragen, want blote benen zijn niet netjes. Een net broekpak mag tegenwoordig ook, maar de regel is, net zoals bij het mantelpak, dat de blazer niet uitgaat.  Wanneer je een tas wilt meenemen als dame, zou een kleine clutch of enveloppemodel die niet al te opvallend is, het beste zijn.

Black Tie

De benaming van deze dresscode verwijst naar de zwarte vlinderdas die de heer draagt bij zijn smoking. Het is een kledingvoorschrift voor in de avond en is dus een stuk feestelijker dan Tenue de Ville. Volgens de kleding etiquette dragen de dames een cocktail jurk die tot of net over de knie valt, maar een lange jurk mag ook. De jurk mag er in ieder geval minder formeel uitzien dan de avondjurk en is niet te bloot. Er mogen sieraden en een tas bij gedragen worden, maar die moeten qua kleur wel matchen.

White Tie

Mannen dragen bij deze dresscode het rokkostuum met een witte vlinderdas. Hence, white tie. Wij dames mogen helemaal los gaan, glitterkes en krullekes! Een elegante en lange avondjapon van zijde of satijn is the way to go. De schouders zijn wel bedekt en dames dragen lange handschoenen met eventuele armbanden over de handschoen. Wederom zijn blote benen geen optie en moeten de schoenen bij de rest van de outfit matchen.