Vorige week hield ik een eetdagboek bij en toen kwam ik tot de ontdekking dat ik te weinig eet en mijn macro’s niet helemaal op orde had. Zo at ik wel genoeg of teveel koolhydraten, maar kwam ik veel eiwitten en vetten te kort. Daarom ontstond de noodzaak voor een lekker recept dat koolhydraatarm is en tegelijkertijd wel genoeg eiwitten en vetten bevat. Ik presenteer: koolhydraatarme lasagne met courgette als lasagnebladen. Dit recept is voor twee personen en ook al ziet het erop de foto niet superlekker uit: het is het wel. Het is gewoon niet een heel fotogeniek gerecht…

Wat heb je nodig

  • Ongeveer 1,5 courgette. Je hebt net zoveel courgette nodig als dat er lagen in de schaal passen;
  • 1 ei;
  • 100 gram geraspte 30+ kaas;
  • 70 gram prosciutto di Parma;
  • 250 gram ricotta;
  • 400 gram tomatenblokje;
  • Italiaanse kruiden;
  • Cayenne peper en zout.

Hoe maak je de koolhydraatarme lasagne

Klop het ei los in een kom en meng hier de ricotta en een eetlepel Italiaanse kruiden door. Kruid het naar smaak met Cayenne peper en zout. Ik houd wel van een beetj pit, vandaar de Cayenne peper. Je kunt ook normale zwarte peper gebruiken. Snijd de courgette in de lengte in dunne plakken. Ik snijd ze zelf met een mandoline, dan worden ze het mooist. Verwarm alvast de oven voor op 200 graden Celsius. Nu kan het lasagne bouwen beginnen.

Begin met een paar eetlepels tomatenblokjes op de bodem van de ovenschaal. Probeer zo min mogelijk vocht mee te scheppen. De lasagne is door de courgette al vrij nat. Leg daar een laag courgette overheen. Vervolgens leg je de prosciutto di Parma erop, weer gevolgd door courgette. Dan schep je een paar eetlepels ricottamengsel erop. Herhaal dit totdat alles op is. Zorg ervoor dat de courgette de laatste laag is. Wij hadden van alles drie lagen in de schaal liggen. Dit betekent dat je wel wat zuinig met het vlees moet omgaan. Strooi als laatste de geraspte kaas over de courgette lasagne en schuif de schaal voor 45 minuten de oven in.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van de koolhydraatarme courgette lasagne bevat 631 calorieën, 26 gram koolhydraten, 49 gram eiwit en 38 gram vet.