geen tv

Vorige week was ik even bezig met de 52Challenge-website en toen kwam ik een aantal oude challenges van mezelf tegen. Grappig om ‘oude’ blogs van jezelf terug te lezen, maar het zette mij direct ook aan het denken. Wat is er overgebleven van mijn uitdagingen die ik in het verleden ben aangegaan? Heb ik mijn gedrag op bepaalde gebieden wel daadwerkelijk verandert of ben ik in een oude gewoonte teruggerold? Mijn interesse werd in ieder geval gewekt door een challenge uit juli 2013 toen ik een week geen televisie had gekeken. Het doel van de challenge was om eens niet een week ieder moment van de dag de tv aan te hebben. Om niet als een zombie na je werk op de bank te hangen achter die beeldbuis.

Wat is hier nou van overgebleven zo drie jaar na dato? Ik kan je vertellen dat dit vrij weinig is en dit zie ik toch graag anders. Nu zetten we zodra we thuis komen van werk gewoon de tv aan. Niet dat dit niet gezellig is ofzo, maar het is geen bewuste keuze. Het is zoiets normaals geworden om de tv aan te knallen, al is het alleen al als achtergrondgeluid. Hier wil ik vanaf. Ik wil dat het tv kijken weer een bewuste keuze wordt. Dat we ervoor kiezen om een bepaald programma of serie te kijken.

Dan mis je de Olympische Spelen….

Deze week dus even geen tv voor mij en gelukkig doet mijn vriend gezellig met mij mee. Zodra ik mijn challenge kenbaar maakte aan de buitenwereld, werd ik echter direct om de oren geslagen met de Olympische Spelen. “Dan mis je alles.” Eh, nee… Ik heb geen moment stil gestaan bij het feit dat de Spelen nu bezig zijn, want ik ben geen fervent sportkijker. Never was and never will be. Het boeit me simpelweg niet. Dit betekent echter niet dat ik de atleten niet boeiend vind. Wat zij presteren verdient zoveel respect!

In plaats van sport kijken, ben ik er deze week meerdere keren opuit getrokken. Heel verrassend. Mijn vriend en ik zijn bijvoorbeeld samen gaan fietsen door Utrecht en hebben een voor ons nieuw deel van Utrecht ontdekt. Ik wist niet dat erachter de wijk Overvecht een heel mooi en groot park ligt waar zelfs een BMX-baan is gemaakt. Daar kun je overigens prima met je stadsfietsie overheen crossen en daarmee heb ik direct weer wat angsten overwonnen. Die heuvels in de baan zijn namelijk best wel hoog! Op zaterdag hebben we uiteindelijk de meest sportieve dag sinds tijden gehad. In de ochtend zijn we eerst 27 kilometer gaan skaten om vervolgens de dag af te sluiten met een kajaktocht door de Utrechtse grachten. Ook heb ik natuurlijk gewoon op mijn gat gezeten en zo heb ik in één week een boek uitgelezen. Dat gebeurt alleen op vakantie!

Bewuste keuze

Het herbeleven van deze challenge was naast het in beweging komen, goed voor het bewustwordingsproces. Natuurlijk is het prima om na mijn werk neer te ploffen op de bank, maar ik zou dan ook een leuk boek of tijdschrift kunnen lezen. Of ik kan er bewust voor kiezen om wel tv te kijken zonder doelloos te zappen. Ik kan er bijvoorbeeld bewust voor kiezen om een nieuwe aflevering van House of Cards te kijken en een uur lang te genieten van de streken van Frank Underwood. Een andere mogelijkheid kan echter ook zijn om iets gematigd actiefs te doen, zoals een wandeling of een fietstocht. Ik zit tenslotte al minimaal 40 uur per week op mijn gat. Een beetje extra beweging kan echt geen kwaad! Door iedere avond een bewuste keuze te maken, voelt het denk ik ook fijner. Soms, wanneer ik doelloos zit te zappen, bekruipt mij het gevoel dat ik zinloos bezig ben. Wanneer ik echter bewust kies om een bepaalde actie te doen, is de zinloosheid eraf.