lasagne

We kunnen wel vast stellen dat lasagne mijn lievelingseten is en dan in het bijzonder de lasagne van mijn moeder. Het is helemaal feest wanneer deze ook nog eens gemaakt wordt met verse, zelfgemaakte lasagne bladen, maar dat gebeurt helaas zelden. Toch krijg ik minimaal eens per jaar dit gerecht geserveerd en wel op mijn verjaardag. Dat komt omdat we bij ons thuis altijd het verjaardagseten mochten kiezen. Deze traditie houd ik natuurlijk graag in stand. Het verjaardagseten van mijn vader is overigens kip, patat en appelmoes en hier kijk ik eveneens ieder jaar naar uit.

We bouwen lasagne

Ondanks het feit dat de lasagne van m’n moeder het beste is, waag ik me soms ook aan het bouwen van een goed gevulde ovenschaal. Zoals een televisiereclame van een zeker merk al stelt: een lasagne maak je niet, die bouw je. Dat dit een uitdaging is voor sommigen blijkt uit de hopen drek die ik op m’n bord heb aangetroffen in het verleden. Lasagnes die super snotterig zijn en compleet uit elkaar vallen zodra ze uit de schaal worden geschept. Ik gruwel ervan.

Daarom deel ik graag HET recept voor de lekkerste lasagne ter wereld. Ideaal voor wanneer je koolhydraten aan het stapelen bent voor een hardloop event of een obstacle run.

Wat hebben we nodig

Twee à drie pakken -spelt- lasagne bladen
500 gram gehakt
Grote ui
Twee tenen knoflook
Twee grote blikjes tomaten puree
Rode wijn
Pak diepvries spinazie – laat deze van te voren ontdooien en uitlekken
Grand’Italia mix voor bechamelsaus – je kunt ook helemaal zelf een bechamelsaus maken van een roux, maar ik moet daar nog even op oefenen…
Halve liter melk
Heel veel geraspte kaas
Kokosolie
Peper, zout, paprikapoeder, kerrie, basilicum, oregano
Grote ovenschaal

Aan de slag

Fruit de versnipperde ui in een grote hapjespan. Doe hier het gehakt bij en de klein gehakte knoflook. Kruid het naar smaak. Ik gebruik altijd veel paprikapoeder, basilicum en oregano. Heerlijk! Voeg, wanneer het gehakt gebakken is, de twee blikjes tomatenpuree toe. Vul de blikjes met rode wijn en doe dit bij het gehakt. Roer goed door totdat je een saus hebt. Je kunt er eventueel nog meer rode wijn bij doen wanneer je de saus te dik vindt. Doe de deksel op de pan en laat het geheel op een laag pitje doorkoken.

Maak ondertussen de bechamelsaus volgens de instructies van het pakje. Ik vind het zelf lekker om hier nog wat extra peper doorheen te doen. Wanneer deze saus klaar is, kan het bouwen beginnen! Begin met het bedekken van de bodem van de ovenschaal met een dun laagje bechamelsaus waarop je de eerste laag bladen legt. De bechamelsaus zorgt ervoor dat de bladen niet aan de bodem van de schaal vast zullen plakken. Boven op de bladen doe je nu de helft van de rode gehakt saus en hier leg je weer een laag bladen op.

Dan is het tijd voor de laag met de spinazie. Je kunt hier twee lagen van maken door nu maar de helft van de spinazie te gebruiken, maar alles in één keer is ook lekker. Leg hier natuurlijk weer een nieuwe laag bladen op. Hierna maken we een laag met bechamelsaus en geraspte kaas. Let erop dat je genoeg van beide overhoudt om als top laag te gebruiken. Leg er weer een laag bladen tussen en gebruik de rest van de rode gehakt saus met weer lasagne bladen erop. Giet de resterende bechamelsaus eroverheen en verdeel de geraspte kaas.

Bak de lasagne in de oven volgens de aanwijzingen die op de verpakking van de bladen staat. Ik doe altijd tien minuten langer, maar bekijk dit even. De tijd kan per oven verschillen.