Verandering en actie, dat is wat we willen. Wanneer willen wij dat? In het nieuwe jaar! Je leest het goed: de tijd van de goede voornemens is officieel aangebroken. Met nog maar één maand te gaan tot het nieuwe jaar, is het schrijven geblazen. Of nou ja, bij de meeste mensen blijven die goede voornemens over het algemeen in het hoofd zitten. In de conceptfase als het ware. Mentaal in potlood genoteerd. En ja, dan is het natuurlijk niet vreemd dat die goede voornemens slechts voornemens blijven.

Schrijf je voornemens op papier

Dus, aan de slag met die gedachtespinsels van je. Schrijf alles wat je bedenkt op papier. Vraag jezelf af wat jij anders wilt doen dan het jaar ervoor, van welke gewoonten wil je af, waar zie jij kansen voor jezelf om te groeien als persoon en wat zou je voor nieuws willen uitproberen. Wanneer dit allemaal op papier staat, begin je met het rangschikken van de goede voornemens. Waar ligt voor jou de prioriteit, wat is voor jou het belangrijkst?

Focus je op de belangrijkste voornemens

Als het goed is, heb je nu een mooie lijst voor je neus met je ‘belangrijkste’ goede voornemen op plek nummer één and so on… Misschien bestaat je lijst maar uit vijf punten, misschien uit vijftig. Hoe langer de lijst in ieder geval is, hoe belangrijker het is om je focus te leggen op de top vijf of top tien voornemens. Je kunt immers niet alles tegelijkertijd. Daarbij vergroot je jouw eigen slagingskans als je jezelf focust op een paar doelen. Je heb maar een beperkte hoeveelheid focus als het ware. Use it wisely. Zodra een goede voornemen is gelukt, kun je die afstrepen en ga je verder met het volgende punt.

Vier je successen

Nu komt het planmatige gedeelte. Stel voor jezelf plannen op waarmee jij jouw doelen denkt te gaan bereiken. Hoe concreter je wordt, hoe beter. Die goede voornemens moeten meer worden dan die vage plannen in conceptfase. Stel voor jezelf realiseerbare tussendoelen zodat je ook iets hebt om naar uit te kijken en zodat je tussendoor ook wat te vieren hebt. Je mag jezelf namelijk best wel belonen voor het laten slagen van je goede voornemens. It ain’t all bad! Wanneer je alles concreet hebt, is het tijd om andere mensen te vertellen over je goede voornemens. Een klein beetje publiekelijke druk kan motiverend werken.

Dan komen we bij het laatste en misschien wel belangrijkste punt: een terugval in een oude gewoonte is niet het einde van de wereld. Zonder dalen heb je geen pieken, zullen we maar zeggen. De boog kan niet altijd gespannen staan, daar kwam ik zelf laatst ook achter. Dus gaat het een keer iets minder, zit er vooral niet over in de put. Je hebt niet gefaald. Stof je schouders af en zet ze er gewoon weer opnieuw onder!