De winter en griep zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer de R in de maand zit, is de weerstand van veel mensen lager dan normaal. De winter is alleen allang voorbij, als we überhaupt kunnen spreken van een winter dit jaar, maar de griep maakt alsnog veel slachtoffers. Waaronder ik… De hele winter heb ik verschillende griepepidemieën weten te ontwijken, tot afgelopen maandag helaas. Wanneer je eenmaal geveld bent door de griep, doe je er verstandig aan om zo gezond mogelijk te eten. Dat geeft je lichaam namelijk meer kracht om te herstellen dan kant-en-klaar voedsel.

Goed tegen griep en verkoudheid

Nu snap ik dat koken met een bonkend hoofd en zere keel niet ideaal is. Daarom volgt hier een makkelijk recept voor lekkere kippensoep. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze soort soep echt werkt bij griep en verkoudheid. Het is dus niet alleen een wijsheid van oma. In kippenvlees zit namelijk een eiwit dat als anti-oxidant aan het werk gaat in je lichaam en zo giftige stoffen verwijdert. Daarnaast werkt het bij het onderhouden van het immuunsysteem en is de soep goed voor nog meer dingen.

Deze kippensoep is op de tomaten en bouillon na, helemaal vers. Het is natuurlijk nóg lekkerder om je eigen bouillon te maken, maar dat haalt het hele idee van makkelijk en gezond onderuit.

Wat heb je nodig

– 30 Gram boter of kokosolie
– 2 Kipfilets
– Tomatenblokjes in blik
– Maggi Smaakmaker kippensoep (dit is een soort van bouillonpoeder van Maggi en is te vinden bij het soep- en bouillonvak in de supermarkt)
– 2 Liter gekookt water
– 1 Winterpeen
– 1 Prei
– Het sap van 1 citroen
– Ongeveer 50 gram vermicelli (ik gebruik altijd speltspaghetti, die breek ik gewoon in kleine stukjes)
– Verse peterselie

Bereidingswijze

Snij de kipfilets in kleine stukjes, ongeveer zo groot als een dobbelsteen. Smelt de boter of kokosolie in een grote soeppan en bak de stukjes kip 1 minuut. Roer de tomatenblokjes door de kip en schenk het water erbij samen met de Maggi Smaakmaker kippensoep. Breng aan de kook.

Snij ondertussen de winterpeen in kleine blokjes ter grote van een Smintje. Je zou de wortel in iets grotere blokjes kunnen snijden. Ik hou echter niet zo van wortel en vind, wanneer de wortel groter gesneden is, de smaak overheersend en wat droog. De blokjes wortel kunnen in de pan en het geheel mag ongeveer 10 minuten doorkoken op een lager pitje.

Wanneer de kooktijd verstreken is mag de, in dunne ringen gesneden, prei samen met de vermicelli of gebroken speltspaghetti bij de soep. Laat het geheel nog eens 10 minuten doorkoken. Vlak voor het serveren voeg je het citroensap en de fijn gesneden peterselie bij de soep. Eventueel kun je de soep nog verder op smaak brengen met peper en zout.

Eet smakelijk!