Wanneer je druk bent, wil het wel eens gebeuren dat het gezond eten er een beetje bij inschiet… Bij mij wil dat wel eens gebeuren wanneer ik druk in mijn hoofd ben. Niets is echter zo lekker als een vers klaargemaakte soep die als eens warme deken om je heen valt. Daarom heb ik gister de tijd genomen om een heerlijke en supermakkelijk te maken verse tomatensoep met mascarpone te koken. Eerlijk is eerlijk, de soep is niet bijzonder snel klaar, maar het is het wachten meer dan waard! De smaak en de eenvoud maken het wachten namelijk meer dan goed.

Wat hebben we nodig

– 1,5 á 2 kilo tomaten
– twee uien
– twee tenen knoflook
– 1 á 2 blikjes tomatenpuree
– 1 bouillon blokje
– 1 á 1,5 liter water
– verse basilicum
– bakje mascarpone
– geroosterde spelt broodjes
– olijfolie
– peper en zout

Voor de rest heb je een ovenschaal, staafmixer en natuurlijk een grote soeppan nodig.

Zo maken we tomatensoep met mascarpone

Snijd de uien grof en pers één teen knoflook fijn. Doe dit in de ovenschaal samen met de in parten gesneden tomaten. Bestrooi het hele gebeuren naar smaak met peper en zout en besprenkel het met wat olijfolie. Hussel het door elkaar voordat je het de voorverwarmde oven in schuift. Laat het zo’n 20 tot 30 minuten op 200 graden zacht worden. In de tussentijd kun je nog even werken 😉 Je kunt echter ook gewoon alles direct in de soeppan gooien en laten koken. Dat is de snelle manier.

Giet de tomaten vervolgens in de soeppan en doe er het water, het bouillonblokje en tomatenpuree bij. Breng aan de kook en laat het nog even tien minuten doorkoken.

Dat geeft jou mooi de tijd de andere teen knoflook fijn te snijden en de basilicum klein te hakken of knippen. Ik doe altijd de blaadjes in een kommetje en zet vervolgens de schaar erin, supermakkelijk. Doe hier de mascarpone bij en meng het allemaal goed door elkaar. Wil je nog wat meer balans, vervang de mascarpone dan voor Griekse yoghurt of serveer de soep alleen met de verse basilicum.

Nadat de soep heeft gekookt, kunnen we aan de slag met de staafmixer. Zet hem gewoon direct in de pan, even heen en weer roeren en klaar! Serveer de soep in een bord of kom en leg er een bolletje mascarpone in. Lekker met geroosterde spelt boterhammen die overigens ook heerlijk zijn met het mascarpone mengsel!