Voordat ik aan mijn 52Challenge jaar begon, heb ik geschreven dat ik graag een Marijke 2.0 wilde worden. Een verbeterde versie van mezelf. Ik wilde oude gewoonten loslaten om nieuwe gewoonten te creëren en ik wilde mezelf op allerlei vlakken aanpakken en vernieuwen. Dat heb ik gedaan. Een heel jaar, 52 uitdagingen, lang. Nu dit jaar erop zit, is het natuurlijk tijd om terug te kijken. Daarom deze week geen nieuwe challenge blog, maar een terugblik op een challenge jaar. Wat op zich ook een uitdaging is…

Ik vroeg mezelf namelijk af wat ik dit 52Challenge jaar nu allemaal geleerd had. Lastige vraag…  Moeilijk te zeggen… Daar heb ik geen passend antwoord op… Het is voor mij meer dan iets ‘leren’,  meer dan alleen elke week iets nieuws uitproberen. Ik heb mezelf immers niet een stel nieuwe trucjes eigen gemaakt, maar ik heb daadwerkelijk verschillende gedragsveranderingen doorgemaakt. Dit wordt onder andere duidelijk doordat ik mijzelf deze vraag stelde terwijl ik de afwas aan het doen was, nadat ik voor mezelf een gezonde maaltijd had gekookt bestaande uit verse groente, wit vis en rode curry.

Marijke 1.0

De Marijke van voor 52Challenge, de 1.0 versie, had hier denk ik om gelachen, maar goed, deze Marijke rookte, at op regelmatige basis kant-en-klaar-maaltijden, hield niet van ontbijten, ging eens in de maand hardlopen, had een koopverslaving, haalde haar make-up er bijna nooit af voor het slapen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Deze Marijke had gewoon een schop onder haar kont nodig om de automatische piloot te doorbreken. Reken maar dat ik mezelf die dit jaar, meerdere keren, heb gegeven!

Nu kan ik met trots zeggen dat ik al een jaar geen roker ben, elke woensdag een rok draag, mijn tijd beter weet te managen, sporten daadwerkelijk leuk vind en duizend keer meer discipline heb ontwikkeld. Dat discipline is denk ik wel het belangrijkste geweest dit jaar, want veel challenges hebben hiermee te maken gehad. Van mijn huis op ruimen tot gezond eten, bijna alles dat ik dit jaar gedaan heb, stond wel in verband met -mijn gebrek aan- discipline. Ik heb er zelfs een hele challenge week lang mijn discipline getest door een sugar detox te combineren met een een afwas- en opruimchallenge.

Discipline en relativeren

Naast dat mijn discipline dus behoorlijk gegroeid is dit jaar, is mijn vermogen tot relativeren eveneens toegenomen. Zijn dingen echt zo erg als ze in eerste instantie lijken? Voor 80 procent van de tijd kunnen we hier gewoon nee op antwoorden, maar dit besef hebben we vaak pas later. Dat is nu net het besef dat ik een beetje door heb gekregen dit jaar, misschien wel doordat ik heel bewust met tijd bezig ben. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet meer wat ze vorige week hebben gedaan. Ik wel, aangezien mijn leven voor een groot gedeelte per week is ingedeeld door 52Challenge. Reflecteren op iets is aan de orde van de dag en dit komt je vermogen tot relativeren zeker ten goede!

Marijke 2.0

Dankzij 52Challenge heb ik mezelf daadwerkelijk ontwikkeld tot een Marijke 2.0. Ik heb mijn gedrag en leven op verschillende manieren weten te veranderen. Veranderingen waar ik anders veel langer over gedaan zou hebben. And by no means wil ik hiermee zeggen dat de Marijke 1.0 niet goed was, het kon alleen beter. Dat kan het nog steeds, want ik ben nog lang niet uit ‘geleerd’ of klaar met mezelf verder te ontwikkelen. Op naar Marijke 3.0 in een nieuw 52Challenge jaar!

De quote op mijn Nike shirt had trouwens niet treffender gekund, want hij past precies bij 52Challenge: if you know you’re good but can always be better. Join us. Daag jezelf uit, we zijn altijd benieuwd naar je verhaal!