Muay Thai

Nieuwe sporten uitproberen blijft leuk. Zeker wanneer je een sport kunt uitproberen in het land waar het vandaan komt. Laten we eerlijk wezen, Muay Thai boksen moet je toch ook gewoon in Thailand uitproberen? Het is zo’n gevalletje van when in Rome, do as the Romans do. Dus daar stonden we om tien uur ‘s ochtends voor de Jungle Gym op het eiland Koh Phangan. De temperatuur was inmiddels al boven de 30 graden gestegen en het was volgens de meid achter de balie maar goed dat we flessen water en handdoeken mee hadden. De training zou in de buitenlucht plaatsvinden onder een afdakje. De instructeur had er gelukkig een extra grote fan neergezet. Dit beloofd wat!

Muay Thai warming up

We begonnen met touwtje springen afgewisseld met stoten in de lucht terwijl we onze knieën moesten optrekken. Gewoon, om op te warmen… “But I’m already quit ‘warm’ as it is. I don’t think I need a warming up.” Onze instructeur had echter geen genade voor ons. “Get those knees higher!” Binnen twee minuten gutste het zweet al uit iedere porie. Daarna stonden box jumps, push ups en pull ups op het programma. We werden allebei al aardig licht in ons hoofd en m’n vriend moest echt even gaan zitten. Wat is dit zwaar in deze hitte!

Eight points of contact

Nu was het tijd voor de basistechniek. Muay Thai boksen is een vechtsport waarbij er acht points of contact zijn. Zo kun je de tegenstander aanvallen met stoten en schoppen van de vuisten, ellebogen, knieën, schenen en voeten. Veel van de schoppen of stoten moeten vanuit je heup komen, wat in eerste instantie gek aanvoelt. ‘Normaal’ schop je vanuit je been en haal je daar je kracht uit. Dit was dus direct een goede oefening in balans. Je hangt wanneer je bijvoorbeeld een stoot met je knie geeft naar achter waarna je vanuit je heup de stoot maakt.

Daarnaast leerde de instructeur ons verschillende combinaties van diverse stoten en trappen. Qua coördinatie is dat best lastig om alles zo snel op de juiste manier en het juiste moment te doen. Wanneer je namelijk druk bent met het uitdelen van een knietje, moet je ondertussen niet vergeten je gezicht te beschermen. Mijn armen vlogen alle kanten op. Ik zou denk ik een hele slechte Muay Thai bokser zijn. Ik ben niet alleen zo traag als een slak, maar ik ben ook nog eens gewoon niet handig. De instructeur was gelukkig een schatje. Hij zei dat we het heel goed deden en snel oppikten. Ik was overigens vaak wel bang dat ik ‘m omver zou beuken ook al had hij op hoog niveau gevochten. Hij was nog al klein, zoals je op de foto kunt zien en dat lengteverschil doet toch wat met je.

Zou ik Muay Thai boksen aanraden?

Jazeker! Het is echt tof en je voelt je direct drie keer stoerder dan je daadwerkelijk bent. Ik geef je echter wel een zeer waardevolle tip mee. Doe dit niet op een plek waar het meer dan 30 graden Celsius is en de luchtvochtigheid rond de 80 procent ligt. Serieus, je kunt binnen vijf minuten van je stok gaan. Tenzij je natuurlijk gewend bent om intensief te sporten in dat soort omstandigheden. Ik was dat in ieder geval niet dus deze workout was ZWAAR! Ik heb drie keer bijna moeten braken en was meerdere malen licht in m’n hoofd. Er zijn dus aardig wat pauze’s ingelast. 😉 Desalniettemin was het een toffe ervaring. Op het volgende eiland hebben we trouwens de pro’s in actie gezien tijdens een Muay Thai avond. In zeven gevechten hebben we kunnen aanschouwen dat het echt hard gaat. Poeh, en dat in die hitte!