opruimen

Wanneer je gaat verhuizen doe je er verstandig aan om voordat je al je spullen in dozen stopt, hier kritisch naar te kijken. Wat mag blijven en wat moet zeker weten weg? Het is zonde om troep mee te nemen naar je nieuwe huis. Dat huis gaat natúúrlijk super georganiseerd en netjes zijn. For like two seconds… Binnen een paar maanden staat je nieuwe huis vast en zeker alweer vol met nieuwe troep, maar gelukkig heb je daar dus nu plek voor gemaakt. 😉

Je kunt simpelweg niet alles bewaren. Anders verander je in zo’n hoarder en ligt je huis straks ramvol waardoor het een soort van obstacle run wordt. Dat is iets dat ik niet wil en daarom is mijn 52Challenge deze week om op te ruimen voordat ik volgende week ga verhuizen. Mijn bevindingen tot nu toe deel ik graag met je in de vorm van een aantal fijne tips.

Werken met opruim-zones

Het kan voorkomen dat je bij het opruimen door de bomen het bos niet meer ziet. Helemaal wanneer je een groot huis hebt, kan het puin ruimen een monsterklus lijken. Verdeel daarom je huis in verschillende zones en ga niet uit een bepaalde zone weg voordat je daar mee klaar bent. Begin bijvoorbeeld met het opruimen van je slaapkamer. Deze zone wordt vervolgens weer onderverdeeld in zones waarbij bijvoorbeeld de kledingkast, het dressoir en de nachtkastjes elk een eigen zone worden. Zo voorkom je dat je als een kip zonder kop spullen uit verschillende kasten staat te trekken.

Pas wanneer je het dressoir hebt uitgemest en alles dat weg kan direct in een vuilniszak hebt gestopt, mag je door naar de volgende zone. Hou bij het opruimen in ieder geval een vuilniszak bij de hand, want zo voorkom je ook dat er overal in je huis hoopjes troep komen te liggen.

Dingen die wel eens van pas kunnen komen, gaan weg

Wees tijdens het opruimen streng tegen jezelf. De vraag die je jezelf steeds moet stellen is of je het afgelopen jaar hebt omgekeken naar die ene opblaasstoel. Zo nee, dan gaat ‘ie gewoon weg. Het is misschien een raar voorbeeld, maar ik heb dus daadwerkelijk de afgelopen vier jaar een opblaasstoel in mijn kast gehad. Wat ik ermee moet? Geen idee, maar het zou zo maar eens van pas kunnen komen en het doet me aan vroeger denken.

Naast de stoel zijn er alleen nog eens 300 andere dingen die ‘wel eens van pas zouden kunnen komen’ en die je never in a million years daadwerkelijk gaat gebruiken. Weg ermee, we maken schoon schip vandaag! Mocht je het nou echt ineens vreselijk missen, dan koop je het maar opnieuw.

Spullen met sentimentele waarde

Spullen met een sentimentele waarde mogen wel blijven, maar hier moet je wederom streng voor jezelf zijn. Er zit namelijk een groot verschil tussen de herinneringen aan een opblaasstoel en je eerste liefdesbrief. Om jezelf hier een beetje in te ondersteunen kun je een doos of bak maken waar alle spullen met een sentimentele waarde in moeten passen. Zo stel je voor jezelf een duidelijk grens en wordt de schifting makkelijker.

En als laatste tip: zet muziek op en ga al dansend met een vuilniszak in je hand door je huis heen. Alles wordt leuker met muziek op! Zeg nou zelf, de tijd gaat toch een stuk sneller wanneer je al meeblerend met Mariah Carey aan het puin ruimen bent?