comfort zone

“Shit, wat moet ik allemaal doen? Rare dingen met touwen en moet ik echt aan de bench press? Maar hoe moet dat dan? Tussen die mannen? Bij al die mensen die wel weten waar ze mee bezig zijn?” Dat waren mijn eerste gedachten toen ik mijn nieuwe trainingsschema van het Personal Body Plan aan het bekijken was….

Falen is geen optie

Safe to say, het doen van nieuwe dingen vind ik soms eng. Dat komt onder andere voort uit het feit dat ik het zeer vervelend vind om iets niet goed te kunnen. Ik snap dat er altijd mensen zijn die ergens beter in zullen zijn dan ik, maar ergens totaal in zuigen is voor mij niet oké. Over het algemeen genomen ben ik namelijk best een handig persoon. De keren dat ik val of mezelf op een belachelijke manier stoot daar gelaten… Je hoeft mij normaliter meestal maar één keer iets uit te leggen en ik kan het. Hierdoor is er in mijn hoofd een bepaald verwachtingspatroon ontstaan waarin falen uit den boze is. “Falen is toch helemaal niets voor mij? Ik kan toch altijd alles?”

Buiten mijn comfort zone

Daar stond ik dan dinsdagavond, motorisch vreselijk onhandig te wezen in de fitness en ik voelde me toch een partijtje ongemakkelijk! Niet te doen! Dit was duidelijk een gevalletje ik-begeef-me-buiten-mijn-comfort-zone. En weet je hoe erg dat is? HELEMAAL NIET! Het is juist goed, want zo kom ik nog eens ergens. Op deze manier ga ik pas mijn doelen bereiken.

Toegegeven: ik stond een paar keer te stuntelen en dat voelt natuurlijk niet leuk. Wat hier juist wel leuk aan was, is dat iedereen super aardig en behulpzaam was. Ik heb bijvoorbeeld samen met @viora_ een paar oefeningen doorgenomen en gekletst over onze onzekerheden. Het was fijn om te horen dat ook zij er wel eens last van heeft. Daarnaast ben ik erachter gekomen dat het beste dat je kunt doen, wanneer je niet helemaal weet wat je moet doen, het stellen van vragen is. Voordat ik er erg in had was ik namelijk samen met een gast aan het bank drukken en kreeg ik allerlei handige tips.

Buiten de comfort zone is het lang niet zo slecht

Het was dus een onverwacht fijne avond in de gym waardoor ik tot de conclusie kan komen dat het buiten mijn comfort zone lang niet zo slecht is. Je leert nieuwe dingen, kunt jezelf verbazen en komt dichter bij het bereiken van je doelen. Het enige nadeel is dat je er wel extra spierpijn van krijgt 😉