Het leuke aan jarig zijn is niet alleen dat je dus jarig bent (jeeh), maar ook dat je allemaal cadeau’s krijgt. Cadeau’s die op je verlanglijstje staan of cadeau’s die je misschien compleet verrassen. Over een cadeau uit de laatste categorie wil ik het graag in dit blog met je hebben, want deze heeft namelijk centraal gestaan in mijn 52Challenge van afgelopen week. Van mijn schoonzus en haar man kreeg ik op mijn partijtje een salad jar met bijbehorend receptenboek. Een goed cadeau voor deze #fitgirl 😉

Eigenlijk zou ik een hele korte blog over deze salad jar kunnen schrijven, want het is in één woord fantastisch! Ik zou iedereen aanraden om het receptenboek Salad In A Jar aan te schaffen en zelf met een grote weckpot aan de slag te gaan. Veel makkelijker kun je het niet voor jezelf maken wanneer je het liefst een salade eet tijdens de lunch. Geen gezeul met honderd verschillende bakjes om alles vers en knapperig te houden. Nee, gewoon alles in een grote pot stapelen en klaar!

Het salad in a jar stappenplan

Dat stapelen in die pot is dan wel een dingetje, want dat moet op een bepaalde volgorde. Eerst doe je jezelf gemaakte dressing of vinaigrette erin. Hiervan staan ook de recepten in het boek, dus daar hoef niet meer over na te denken. Daarna gaan de knapperige groentes in de pot, zoals uien, komkommer of wortel. Zo kunnen deze lekker marineren in de dressing. De derde laag bestaat uit zwaardere granen, zoals kikkererwten, bonen of gerst. Deze zwaardere producten pletten op deze manier de lichtere slablaadjes niet. De vierde laag bestaat uit eiwitten, zoals kip of vis. Daarna volgt het zachtere fruit of groentes. Denk aan zoete aardappel, pompoen, avocado of mango. De zesde laag bestaat dan weer uit lichtere granen, zoals quinoa of couscous met daarbovenop de zevende laag: lichte bladgroentes. Als topper heb je nog de achtste laag bestaande uit lichtere kaas, zoals parmezaan, of noten en croutons.

Een Bob de Sla Bouwer

Na het lezen van bovenstaande instructies ben ik de zondag na mijn verjaardag als een echte Bob de Sla Bouwer aan de slag gegaan. In het receptenboek staan veel makkelijke recepten, maar ook een paar ‘moeilijke’ waarbij je meer dingen moet voorbereiden. Er moet bijvoorbeeld gekookte pasta in of gewelde gerst. Omdat dat mij een beetje te ver ging, ben ik begonnen met het instapmodel: de Griekse salade. Deze bestaat uit een zelfgemaakte vinaigrette, rode ui, kikkererwten, tomaat, komkommer, zwarte olijven, feta en romainsla. Het voelde toch een beetje gek om alle producten zo op elkaar te stapelen, maar de volgende dag was ik oprecht blij verrast. Alles was daadwerkelijk nog knapperig en totaal niet verlept.

Aangezien oefening kunst baart heb ik na twee dagen Griekse salade, ook de Ceasar salade met boerenkool geprobeerd. #omnomnom ik ben verslaafd! Dat komt niet alleen door de smaken, die echt heerlijk zijn, maar ook door het feit dat je alles precies op het plaatje kunt laten lijken. Voor iemand die dwangneurose gevoelig is, is dat dus megafijn. Het enige ‘nadeel’ aan de salad jar is dat je niet meer dan twee salades per week kunt uitproberen omdat je anders eten moet weggooien. Je kunt natuurlijk niet precies 85 gram boerenkool kopen, dat komt in een zak van 500 gram. Het voordeel hieraan is dan wel dat je maar één keer hoeft na te denken wat je deze week luncht, want je wisselt de twee salades gewoon met elkaar af. Genoeg variatie dacht ik zo.

Verslaafd aan de salad jar

Dus deze week ben ik maar gewoon verder gegaan met mijn salad jar en ben ik de week goed begonnen met een salade van andijvie, pintobonen en rauwe broccoli. Hele verassende combinatie waar ikzelf echt nooit opgekomen was. Voor vanmiddag heb ik een Cobb salade klaarstaan met kip, avocado en blauwe kaas. Ik kan nu al niet wachten totdat het lunchtijd is!