Vroeg naar bed gaan lijkt zo simpel. Het enige dat je er eigenlijk voor hoeft te doen, is de tijd in de gaten te houden. Het gaat echter bij mij, en bij vele anderen, niet zoals het zou moeten. Elke dag blijf ik mezelf voor de gek houden “nee, maar vanavond ga ik écht op tijd naar bed”. Dat ik hier een beetje moe van word, moge duidelijk zijn en daarom was het tijd om mezelf streng toe te spreken en geen valse beloften meer te maken. Deze 52Challenge ga ik op tijd naar bed!

I love sleep

Slaap is bij mij heilig. I love everything about it. Toen ik nog studeerde kon ik een gat in de dag slapen, heerlijk! Toen hoefde ik nog niet op tijd naar bed, zelfs niet wanneer ik een college om 09:00 uur in de ochtend had. Daar kon je ook gewoon heen met wat minder slaap, aanwezigheid was wat telde. We zijn nu twee jaar verder en tegenwoordig heb ik een grote-mensen-baan, waarbij er van mij verwacht wordt dat ik vroeg in de ochtend op kantoor verschijn en meer doe dan alleen aanwezig zijn.

Zonnestraal in de ochtend

Het probleem bij mijn nachtrust is niet zozeer het uit bed komen in de ochtend. Tegenwoordig maak ik gebruik van de app Sleep Cycle die je slaap volgt en je wakker maakt, wanneer je niet in de diepste slaap bent. Mijn wekker kan dus tussen zes en half zeven gaan, wanneer ik in mijn lichte slaap zit. Het is nog steeds niet dat ik een zonnestraal ben, maar ik ben wel in staat om, zodra de wekker gaat, uit mijn bed te stappen. Het is maar goed dat ik in mijn tiende challenge geoefend had

Het uit bed komen wordt alleen wel bemoeilijkt door een nachtrust die te laat is begonnen. Nu schijnt het zo te zijn dat de uren voor twaalf uur ’s nachts effectiever zijn voor je rust dan de uren na 00:00 uur. Ik moest deze week dus heel, maar dan ook heel, streng voor mezelf zijn. Dat begon direct op maandag.

Game of going to bed
Op maandagavond schrijf ik altijd mijn 52Challenge blog. Alleen deze maandag was anders dan andere. Het was namelijk de dag dat de nieuwste aflevering van Game of Thrones online kwam. De aflevering waar ik al maanden op had gewacht en die ik dankzij mijn challenge niet kon kijken. Het was namelijk al half tien toen ik klaar was met schrijven. Dit was meteen de tijd die ik met mezelf had afgesproken om naar bed te gaan en rustig een boekje te lezen.

Heel even heb ik nog getwijfeld, maar ik ben blij dat ik mezelf streng heb weten toe te spreken. Een goed begin is namelijk het halve werk en juist dan wil je dat de rest van de week ook lukt. Niets is meer demotiverend dan de gedachten “ach gisteren heb ik het ook niet gedaan, dan maakt het nu ook niet meer uit” of “morgen zal ik het écht doen”. Nee. Vandaag. Vandaag is de dag waarop ik iets verander, want daarna wordt het alleen maar makkelijker.

Jezelf streng toespreken
Daarom nodig ik iedereen, die ook last  heeft van het niet-op-tijd-naar-bed-kunnen-virus, van harte uit om jezelf heel streng toe te spreken en gewoon vroeg in bed te gaan liggen. Eens moet de eerste keer zijn.