Brandende spieren, snoeihard en pijnlijk. Spierpijn is niet fijn, hoe je het ook wendt of keert. Zoals ik dinsdag al zei, vind ik sporten echt leuk. Net dat beetje extra van jezelf vragen is een uitdaging. Dat dit ook zorgt voor de nodige spierpijn is natuurlijk duidelijk. Na een goede sportweek kan het dan ook niet anders dan dat ik mijn spieren toch wel voel. Op maandag en woensdag stond ik afgelopen week in de fitness met gewichten te gooien, vrijdag ben ik afgemat door een drie kwartier durende TRX sessie, zaterdag liep ik een klein persoonlijk record op de vijf kilometer en deze maandag deed ik mee met de Nike Training Club live sessie in Carré. Onwijs gave locatie voor een ouderwetse zweetsessie trouwens!

Nu, twee dagen na de laatste work out, is mijn spierpijn toch wel voelbaar in m’n bovenbenen. En met voelbaar bedoel ik dat ik niet normaal uit m’n stoel kan komen op een elegante wijze en mijn eerste stappen die ik zet eruit zien alsof ik 80 ben. Niet cool. Omdat ik niet the laughing-stock of the office wil zijn, en jij vast ook niet, heb ik een aantal handige manieren bedacht en gevonden om je omgeving niet te laten zien dat je spierpijn hebt.

Rollen, schuiven en steunen

Laat je sowieso overal heen rijden met de auto. Probeer onder geen beding te fietsen en vermijdt traplopen geheel. De makkelijkste manier zou natuurlijk zijn om in bed te blijven liggen om zo elke activiteit te vermijden. Lukt dat niet en moet je toch uit dat warme bed komen om op die fiets te stappen naar werk, rol jezelf dan voorzichtig richting de rand van het bed en laat je benen om de beurt over de rand vallen. Heb je ook last van je buikspieren? Rol dan op je zij of buik terwijl je benen uit bed hangen om zo, al steunend op je arm, overeind te komen. Probeer in ieder geval niet zomaar overeind te komen.

Het moeilijkste moment bij spierpijn is namelijk om na stil liggen, staan of zitten weer in beweging te komen. Om dit vreselijke moment zoveel mogelijk te verbloemen, zodat je er dus niet uitziet als een 80-jarig persoon, kun je gewoon niet in één keer overeind komen. Werk in fases, rol of schuif jezelf naar de rand van het bed of de stoel en hijs jezelf overeind. Wel op een beetje elegante wijze alsjeblieft, want anders had je net zo goed wel in bed kunnen blijven liggen!

Opstaan met spierpijn en een lach

Als het moment van staan daar is, blijf dan vooral even staan voordat je de eerste stap waagt. Zo kunnen je spieren even wennen aan de spanning en zul je niet direct door je hoefjes zakken. Voordat je kleine, bedachtzame stappen zet is het belangrijk dat je een grote glimlach op je gezicht tovert. Niet zo’n boer-met-kiespijn-lach. Nee, een echte lach. Je bent namelijk onwijs lekker bezig en dat beetje spierpijn, daar bijten wij ons wel even doorheen!

Een potje Tiger Balm kan hier overigens ook goed bij helpen…