In de serie Succesvol Challengen Zonder Challenge-dip zijn we deze week aangekomen bij een punt waar ik deze week zelf tegen aan liep. Het heeft te maken met dat je niet zomaar tegen jezelf moet zeggen dat je iets niet kunt. Ik heb daar soms ook een handje van hoor, maar gek genoeg beperkt zich dat eigenlijk alleen tot sportgebied. Op elk ander vlak gaat mijn gedachtengang anders. Kan ik het momenteel niet? Dan leer ik het mezelf wel aan en kan ik het. Op sportgebied gaat er alleen wat mis in m’n brein. Ik ga er soms zonder meer van uit dat ik iets niet kan. Tot deze ontdekking kwam ik afgelopen maandag, het moment waarop ik mezelf goed wist te verbazen!

Deze zondag zal ik mee doen aan de tien kilometer Ajax Foundation Run, maar tot mijn spijt heb ik helemaal niet goed kunnen trainen. Naast weinig training had ik vorige week ook nog eens griep, waardoor ik de Singelloop in Utrecht al aan me voorbij heb moeten laten gaan. Omdat ik toch nog wel een loop wilde doen voordat ik de Strong Viking Obstacle Run en Zevenheuvelenloop aan ga, heb ik me dus ingeschreven voor de Ajax Foundation Run. Mijn laatste duurloop dateert alleen van 31 augustus…. Er moest dus nog wel even gelopen worden deze week, al was het alleen om te zien of ik het überhaupt nog kon.

Mezelf verbazen!

Met die gedachte en de gedachte dat ik nooit een tien kilometer onder het uur zou lopen, ging ik op pad. Hoe zou ik dat immers moeten doen, zo zonder echt goede training? Ik heb naar mijn idee niet echt een onwijs hardloperslichaam en zit steeds met een zere knie en shin splints. Tot mijn grote verbazing ging het lopen super lekker! Mijn schenen en knie deden geen zeer en ik kon ondanks de twee hoge bruggen in mijn parcours goed mijn tempo bewaren. Het ging zelfs zo goed, dat ik de laatste 500 meter nog even een tandje bij heb weten te zetten waardoor mijn nieuwe persoonlijke record dus 55:33 is! Say what? Zo snel? Mijn laatste PR stond op 1:04, hoe kan dit?

Heb ik het dan toch in me? Zou ik dan toch de gedachte “dat kan ik niet” moeten loslaten?

Ga er niet vanuit dat je iets niet kunt

Om een lang verhaal kort te maken: ga er dus niet vanuit dat je iets niet kunt. Probeer iets altijd met een positieve en open houding en laat je verbazen door je eigen kunnen. Dat werkt beter voor de motivatie dan een negatieve houding. Wanneer je er namelijk vanuit gaat dat je iets niet kunt, is elke keer wanneer iets niet lukt een bevestiging van het niet kunnen.

Blijf wel realistisch natuurlijk, want ervan uit gaan dat je zonder training wel even tien kilometer in 45 minuten loopt, is misschien wat voorbarig. Wees blij met wat je bereikt hebt en blijf jezelf verbazen!