Tevredenheid is de nieuwe little black dress. Het is DE nieuwe accessoire van deze zomer. Tevreden zijn is alleen moeilijker dan het lijkt. Daarom staat deze Succesvol Challengen Zonder Challenge-dip in het teken van tevredenheid.

Valse tevredenheid

Er is een belangrijk punt dat ik direct even wil aanstippen. Tevredenheid kent namelijk verschillende varianten. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een valse tevredenheid waarbij je heel hard tegen jezelf zegt dat je tevreden bent. Je bent het alleen niet, want eigenlijk wil je heel graag iets veranderen in je leven. Dit komt echter niet van de grond. Misschien weet je niet hoe of is luiheid de boosdoener die er voor zorgt dat je in je oude situatie vast blijft zitten. Feit is wel dat je last hebt van een valse tevredenheid en je daar iets aan kunt doen. Je neemt in principe genoegen met minder en dat wil niemand toch?

Nooit tevreden

Een andere variant van tevredenheid is de vorm waarbij je nooit tevreden bent omdat je steeds meer wilt, hogere doelen stelt of simpelweg vergeet wat je al hebt. Dit is een hele gevaarlijke en vermoeiende variant van tevredenheid. Dat komt omdat je continu in de race bent en niet stil staat bij hetgeen dat je hebt bereikt. Heel erg jammer, want je doet jezelf enorm te kort.

Dit gezegd hebbende, komen we aan bij het Do It Yourself gedeelte van de blog die jou hopelijk in staat gaat stellen om beter met de verschillende varianten van tevredenheid om te gaan. Hoe kun jij nu ook shinen met jouw tevredenheid? Hier volgen vier handige tips!

Count your blessings
Het is een vreselijke Amerikaanse dooddoener, maar voor de mensen die last hebben van het nooit-tevreden-kunnen-zijn-syndroom kan dit heel bevrijdend werken. Dan komt er direct nog een dooddoener achteraan: sta eens stil bij hetgeen dat je tot nu toe hebt bereikt en gedaan. I dare you

Kijk objectief naar je huidige situatie en maak een lijst
Deze tip is speciaal voor diegene die last hebben van de valse tevredenheid. Neem er even de tijd voor en kijk zo objectief mogelijk naar de situatie waar je nu in zit. Schrijf aan één kant van een papier wat je het liefst zou willen veranderen. Dit hoeven geen grote zaken te zijn, het kan ook iets kleins zijn. Schrijf aan de andere kant van het papier alles waar je wel tevreden over bent. Ga vervolgens met deze lijst aan de slag zodat er op een gegeven moment alleen nog maar punten op de tevreden kant staan.

Geef jezelf een schop onder de kont!
Ga aan de slag met de lijst die je net hebt gemaakt, overwin de luiheid of ga op onderzoek uit. Ontdek hoe jij jezelf het beste tevreden kunt maken. Uiteindelijk ben jij de enige die dat kunt doen namelijk.

Wees realistisch
De doelen die je jezelf stelt moeten wel realistisch zijn. Zoals ik al eens zei in een eerdere DIY blog, is niets frustrerender dan doelen niet kunnen halen. Denk hieraan bij het maken van je lijst, maar gebruik het niet als excuus. De mensen die niet snel tevreden zijn, kunnen juist eens tevreden zijn met een kleiner doel.