Een challenge volhouden. Soms is het makkelijk, maar soms is het moeilijk. Ook weer niet te makkelijk natuurlijk, want anders zou het geen uitdaging zijn. Het is echter wel zo dat de ene uitdaging je beter afgaat dan de andere, maar opgeven is geen optie dus daarom vandaag antwoord op de vraag: hoe houd je een challenge vol wanneer je in een challenge-dip zit?

Het eerste succes
Mijn 52Challenge jaar ben ik bijzonder goed begonnen: ik ben, na ruim tien jaar, gestopt met roken. Het is vandaag precies zes maanden en negentien dagen geleden, dat ik mijn laatste sigaret heb gerookt. Daar heb ik nog geen één moment spijt van gehad. Niet alleen omdat het beter is voor mijn gezondheid en portemonnee, maar ook omdat het bijna alle challenges daarna een stuk makkelijker heeft gemaakt.

Juist omdat mijn eerste challenge zo groot en ingrijpend was, kan ik hier wanneer ik in een challenge-dip zit op teruggrijpen. Het is me immers ook gelukt om te stoppen, en nog belangrijker, het is me gelukt om dit vol te houden. Zit je dus in een zwak challenge-moment? Denk dan terug aan een grote uitdaging uit het verleden die je hebt volbracht en put hier positieve energie uit. Het is toen toch ook gelukt? Waarom zou het nu dan niet goed gaan.

Houd jezelf niet voor de gek
Het belangrijkste is echter heel simpel: stop met jezelf voor de gek houden. In mijn blog over het vroeg naar bed gaan, schreef ik al dat je streng voor jezelf moet zijn. Je komt niet ver wanneer je jezelf demotiveert met negatieve gedachten. Vooral de gedachte “ach gisteren heb ik het ook niet gedaan, dan maakt het nu ook niet meer uit” en de loze belofte “morgen zal ik het écht doen” werken veel mensen tegen.

Ga aan de slag
Kom uit die comfort zone en stop de automatische piloot. Grijp de kans om dat vandaag te doen en ga de uitdaging aan. Jij wilde tenslotte een verandering, want anders had je nooit deze challenge bedacht. Je bent alleen zelf de enige die die verandering in gang kan zetten en dat doe je door de koe bij de horens te vatten. Ga met je uitdaging aan de slag, want na elke dag wordt het makkelijker. Nieuw gedrag is onwennig, maar weet je wat het leuke eraan is? Het went.

En onthoud: niet morgen, maar vandaag.