Uitstellen is geen optie. Ik kan het volgens mij niet vaak genoeg zeggen tegen mezelf en toch blijft het soms misgaan. Uitstelgedrag is namelijk verschrikkelijk zonde en kost veel meer tijd en moeite dan wanneer je gewoon je klus doet. Deze DIY Succesvol Challengen Zonder Challenge-dip staat daarom volledig in het teken van het uitstelgedrag.

Jezelf in de vingers snijden met het uitstelgedrag

Ik heb mezelf weer eens in de vingers gesneden met mijn uitstelgedrag. Geen diepe wond, maar toch zo’n fijne papercut. Zo eentje die stiekem toch best een beetje zeer doet. Mijn uitstelgedrag heeft er nu namelijk voor gezorgd dat ik vanmorgen mijn laatste Nespresso cupje in mijn koffieapparaat drukte. Morgenochtend heb ik dus geen koffie en dat is best wel een papercut. Dat terwijl ik anderhalve week geleden al tegen mezelf zei dat ik nieuwe koffie moest bestellen. Een kleine moeite zou je denken. Je gaat naar de website van Nespresso, logt in, klikt op je bestelhistorie en bestelt je laatste bestelling. Nog geen vijf minuten werk.

Toch vreemd dan dat ik het alsnog heb uitgesteld, helemaal omdat de dag pas kan beginnen wanneer ik koffie heb gedronken. Door 52Challenge ben ik me gelukkig wel veel bewuster geworden van mijn uitstelgedrag. Het hele idee achter 52Challenge is immers om dingen direct aan te pakken en niet te laten liggen. Nu is het niet zo dat je uitstelgedrag als sneeuw voor de zon zal verdwijnen zodra je jezelf op regelmatige basis uitdaagt. Het is een lang proces waar ik middenin zit, maar dat zeker de moeite waard is om te doorlopen. Laatst had ik bijvoorbeeld mijn boekenkast opgeruimd, een klusje dat ik tijd lang had uitgesteld. Achteraf stelde het natuurlijk niets voor en is het juist relaxt dat het gedaan is.

Weg met het uitstelgedrag

Om er voor te zorgen dat ik niet verslap in het terugdringen van mijn uitstelgedrag en anderen hierin wil assisteren, volgt hier daarom een korte crash cursus: weg met het uitstelgedrag.

1. Schrijf op wat je graag wilt doen. Zo worden je plannen meer dan alleen een gedachte. Het opschrijven kan daarnaast rustgevend, maar tegelijkertijd ook confronterend werken. Zorg er in ieder geval voor dat je niet een to do lijst maakt om er alleen maar dingen op te blijven zetten. Je moet er daadwerkelijk wat mee doen.
2. Bewaar het ‘moeilijkste’ niet tot het laatst. Wil je dit weekend een aantal zaken van je lijst afstrepen? Stel het stomste en moeilijkste klusje niet uit tot zondagavond, maar begin er zaterdagochtend direct aan.
3. Doe kleine klusjes direct. Wacht dus niet anderhalve week met het bestellen van koffie, doe het direct. Zo heb je niet alleen een kleinere kans op een ochtendhumeur, maar went je brein ook aan het direct actie ondernemen. Kleine klusjes horen niet op een to do lijst.
4. Leg je telefoon eens een avond weg. Nu je een grote bron van afleiding hebt geëlimineerd, kun je aan de slag gaan!
5. Vertel je vrienden over je plannen. Een beetje sociale controle heeft nog nooit iemand pijn gedaan en helemaal voor mensen die een erge vorm van het uitstelgedrag hebben, kan het zeer motiverend werken.