bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst of couscous van bloemkool; het is volgens mij dé nieuwe trend op het gebied van gezonde voeding voor fitte mensen. Het is een knapperig alternatief voor rijst of couscous, maar dan koolhydraatarm. Daarnaast krijg je ‘ongemerkt’ een dubbele dosis groenten binnen en zou het makkelijk klaar te maken moeten zijn. Helemaal nu ik een keukenmachine heb! Een nieuwe trend vraagt natuurlijk om uit geprobeerd te worden en dus heb ik een recept samengesteld waarin bloemkoolrijst de hoofdrol speelt.

Dit recept is voor twee personen. Nu zijn wij toevallig wel grote eters dus het kan zijn dat je er ook met z’n drieën van zou kunnen eten. Met niet meer dan zes ingrediënten en geen ingewikkelde bereidingswijze, staat dit gerecht in twintig minuten op tafel!

Wat heb je nodig voor de gele curry?

  • Een middelgrote bloemkool. Bij mij kwam dit neer op 500 gram bloemkool;
  • 200 gram kipfilet;
  • 300 gram gehalveerde diepvries boontjes. Je kunt ook verse boontjes gebruiken, maar ik kies voor het gemak;
  • Een blik kokosmelk;
  • Gele currypasta. Ditmaal heb ik de currypasta bij de toko vandaan;
  • Kokosolie.

Hoe maak je de bloemkoolrijst met gele curry?

Snijd de bloemkool in roosjes die in de keukenmachine passen. Hak de bloemkool klein in de machine, maar doe dit wel in twee rondes. Tenzij je natuurlijk een megagrote keukenmachine hebt, dan is het een anders verhaal. Die van mij liep echter een beetje vast door de hoeveelheid bloemkool… De bloemkool fijn hakken in twee rondes voorkomt dit. Mocht je geen keukenmachine hebben, dan kun je tegenwoordig bij de Albert Heijn al fijngehakte bloemkool kopen!

Doe wat kokosolie is een hapjespan en bak de bevroren boontjes even twee à vier minuten zodat de ergste kou uit de boontjes is. Voeg de kip eraan toe en schroei even dicht. Giet vervolgens de kokosmelk erbij samen met de gele curry pasta. Roer het geheel goed door en laat het tien minuten doorkoken. Wanneer je het gerecht iets minder pittig zou willen, dan kun je de helft van de currypasta toevoegen. Ik houd echter wel van wat pit en dus ging het hele zakje er in.

Ondertussen kun je de bloemkool even kort opbakken door het in een grote wok met wat kokosolie te wokken. Goed blijven omscheppen zodat de bloemkool gelijkmatig opwarmt. Doe dit niet langer dan vier minuten, anders wordt de bloemkool te gaar. Schep vervolgens de bloemkool als een soort vulkaan op je bord, doe de gele curry in het gat en eet smakelijk!

Voedingswaarde van dit gerecht

Dit gerecht bevat in één portie 673 calorieën bestaande uit 75 gram eiwit, 31 gram koolhydraten, 42 gram vet en 14 gram vezels. Je zou het geheel minder vet kunnen maken door een light variant van de kokosmelk te kiezen. Hiermee maak je het gerecht een stuk lichter en is het per portie nog maar 433 calorieën met 40 gram eiwit, 32 gram koolhydraten, 17 gram vet en 14 gram vezels.