We gaan er bijna tegenaan! Tien kilometer hardlopen is alleen niet niets. Je hebt waarschijnlijk goed getraind, maar toch kan de man met de hamer ineens opduiken of zie je het even niet meer zitten. Daarom volgen hier nog even een aantal tips om je die tien kilometer door te slepen!

Playlist
Maak een leuke playlist met liedjes die een lekker tempo hebben. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat wanneer je tijdens het hardlopen luistert naar nummers met gemiddeld 160 beats per minuut, je beter in staat bent om vol te houden. Ik loop zelf op deze playlist waarmee ik de tien kilometer van de City Pier City in Den Haag heb gelopen.

Niet te snel
Ga niet te snel van start. In de hectiek van het startmoment kun je al snel geneigd zijn om er hard van door te gaan. Je wilt iedereen inhalen en rent door de adrenaline van de start net ietsje te snel. Pas hiervoor op, want de man met de hamer heeft geen genade en zal je echt wel vinden. Je kunt beter iets langzamer starten en later versnellen. Neem een tempo aan waarvan je voelt en weet dat je die tien kilometer lang vol kunt houden.

Dribbelen
Mocht je toch te hard van start zijn gegaan en heeft die aardige man je gevonden, verlaag dan je tempo tot een lichte dribbel. Zo kan je hardslag en ademhaling weer stabiliseren en blijf je toch een beetje in het ritme van het rennen. Ik verkies persoonlijk de dribbelpas boven wandelen tussendoor, want na wandelen is het drie keer zo zwaar om weer te gaan rennen. Wil je wel wandelen? There’s no shame in the game, luister naar je eigen lichaam.

Mantra
Kies en herhaal je mantra. Wanneer je jouw mantra steeds herhaalt zal het je nieuwe energie geven. Bedenk je mantra vandaag nog en herhaal hem alvast een paar keer de komende dagen. Het kan variëren van ‘’je kunt dit’‘ tot ‘‘never give up’’. Whatever floats your boat!

Waarom deed je dit?
Helpen bovenstaande tips niet voor je en zie je het echt niet meer zitten? Wanneer je op het punt staat om op te geven is het belangrijk dat je jezelf een vraag stelt. Vraag jezelf af waarom je deelneemt aan de loop. Je hebt jezelf met een reden opgegeven voor de loop dus herinner jezelf hieraan. Was het om een fitter persoon te worden of was het voor die mooie medaille? Wanneer je de reden weer voor ogen hebt, weet je weer waarvoor je het doet.

We will own the night!