yoga stijve hark

Mijn vriend en ik zijn een stel stijve harken. Om je even een goed beeld te schetsen: als wij onze benen strekken, kunnen we niet met onze handen de grond aanraken. We komen nog geeneens in de buurt. Redelijk gênant terwijl we verder fit en gezond zijn. Iets meer flexibiliteit zou dus wel fijn zijn, aangezien dit de mobiliteit van je spieren verbetert. Hetgeen weer een positief effect kan hebben op de sportprestaties. De workshop Yoga Voor Stijve Harken had dan ook op geen beter moment voorbij kunnen komen!

Nu is het niet de eerste keer dat ik mij verdiep in het soepel krijgen van mijn spieren en gewrichten. Zo deed ik in 2014 kortstondig aan pilates om zodoende meer flexibiliteit te krijgen. Het is daarnaast ook niet de eerste keer dat ik mij verdiep in de sport yoga. In datzelfde jaar heb ik namelijk een week lang aan Bikram yoga gedaan. Dit is een speciale vorm van yoga waarbij je in 90 minuten een serie bewegingen doorneemt in een ruimte waar het 40 graden is. Je zou kunnen zeggen dat het een wat hogere moeilijkheidsgraad heeft 😉

Stram en stijf lijf

Twee jaar later is er echter weinig overgebleven van de gewonnen soepelheid. Ik ben weer net zo stram en stijf als voorheen en ik weet dat ik hier iets aan moet doen. Ik durf alleen niet zomaar naar een yoga klasje te gaan omdat ik de techniek niet ken en me een beetje schaam voor mijn stijfheid. Gelukkig had onze sportschool een yoga workshop speciaal voor mensen zoals ik. Het was een workshop waarin we kennis zouden maken met de basisbeginselen van yoga. Iedereen was welkom, ook al had je nog nooit aan yoga gedaan. Ik dacht van tevoren dat het dan ook een lekker relaxt klasje zou zijn. Boy, was I wrong… We zijn wel degelijk hard aan het werk gezet om iedere spier in het lichaam op te rekken. Spieren die overigens nog zuur waren van de workout van de dag ervoor.

Het werd me in ieder geval heel goed duidelijk dat het erbij yoga niet om gaat om het direct ‘goed’ te doen. Er is namelijk geen goed. Je bepaalt zelf je grens en de mate waarin je rekt. Ik merkte alleen ook dat ik het frustrerend vond wanneer ik een bepaalde houding niet goed kon uitvoeren. Ik wil het gewoon kunnen, hoe moeilijk kan het zijn!?!?! Niet alleen mijn spieren zijn danig op de proef gesteld, maar ook mijn geduld. Ondanks dat vond ik het wel een aangename les.

Strak sportschema

Helaas word je echter niet van één les een soepele haas en dus zou ik graag het soepel worden een vast onderdeel laten zijn van mijn sportschema. Het is nu alleen een kwestie van het vinden van de tijd. Mijn sportschema is al reeds behoorlijk vol met drie krachttrainingen en twee keer hardlopen per week. Dat betekent dat ik twee opties heb. Of ik kan nog een zesde keer per week gaan sporten en de yogales er naast doen, of ik moet een training uit mijn huidige schema opgeven. Ik ben er nog niet uit… Tot die tijd ga ik in ieder geval wel wat vaker rekken en strekken na een workout, want alle kleine beetje helpen!