Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen. Voor veel mensen, voornamelijk vrouwen, is het een magisch iets. Een goedje waarvan we altijd wel heel stoer zeggen dat we het hebben, maar wanneer het puntje bij het spreekwoordelijke paaltje komt, zijn we acht van de tien keer al die zelfverzekerdheid kwijt. En als een dame wel zelfverzekerd is, wordt zij door andere vrouwen al snel bestempeld als arrogant. Mogen we dan toch niet zelfverzekerd zijn? Is er een taboe op zelfvertrouwen?

Van mezelf weet ik in ieder geval dat het nog al eens schort aan mijn zelfvertrouwen. Ik kan vreselijk onzeker zijn over bijvoorbeeld mijn lichaam of uiterlijk. In mijn hoofd gaat er natuurlijk iets heel erg mis, want de ideeën die ik over mezelf heb, komen niet overeen met de werkelijkheid. Zeggen mensen vervolgens dat ik er leuk uit zie, dan doe ik het compliment al snel van de hand door een opmerking te maken over de lage prijs van het artikel. Een trekje waar veel vrouwen eveneens last van hebben en wat echt nergens op slaat! Dit moet anders en ik ga je bewijzen dat het kan.

Brede heupen en een vierkant gevoel

Afgelopen maandag was ik samen met een vriendin gaan winkelen en had ik vanuit mijn ooghoek al een strakke jurk zien hangen die ik wel echt heel mooi vond. Mijn tweede gedachte erbij was direct dat ik het niet aandurfde en dat het me vast niet zou staan. Iets met brede heupen en mezelf vierkant voelen. “Marijke kom eens” hoorde ik mijn vriendin achter me zeggen. “Ik heb echt iets voor jou gevonden” zei ze terwijl ze de bewuste jurk omhoog hield. Zoals je op de foto kunt zien, is de jurk mee naar huis gegaan en heb ik hem direct de volgende dag aangetrokken. Het moet nu echt een keer afgelopen zijn met dat onzekere gelul!

Met zelfvertrouwen de dag tegemoet

Die onzekerheid overwinnen we dus wel even dacht ik op dinsdagochtend, maar jeetje… Mensen kijken! Het is bijna gênant gewoon. Onderwijl ik mij dus best wel bekeken voelde, zei ik tegen mezelf: “hé hallo, ik heb hard gewerkt voor dit lichaam. Dit mag gezien worden, ik heb geen koeienheupen en ik ben heus niet vierkant!” Een best grote overwinning al zeg ik het zelf, helemaal gezien het feit dat mijn reis naar en van mijn werk in totaal drie uur duurt… Maar daar stopt het qua overwinning niet! Niet één keer heb ik gezegd dat de jurk maar 35 euro had gekost of dat het maar een H&M’etje was wanneer ik een compliment kreeg van een collega. Ain’t that some shit?! I’m rocking this self confidence thing!

Dus het kan, vol zelfvertrouwen de dag tegemoet gaan. Op sommige momenten is het even doorbijten, dat wel. Om die momenten nou makkelijker te maken wil ik graag wat met jullie afspreken. Kunnen we met z’n allen afspreken dat we onze onzekerheid los gaan laten en complimentjes van andere mensen gewoon accepteren? En kunnen we direct afspreken dat we het zelfvertrouwen van iemand anders niet bestempelen als arrogant? Zelfvertrouwen staat iedere vrouw goed. Het is namelijk zoals Paris Hilton al eens zei “no matter what a woman looks like, if she’s confident, she’s sexy”. Paris mag misschien niet de slimste zijn, maar gelijk heeft ze wel!