challenge junkie

Je bent jong en je wilt wat. Je wil meer uit je leven halen, de sleur doorbreken. Je hebt het gevoel dat er meer inzit voor jou. Je wil oude gewoontes afleren en nieuwe, gezondere gewoontes aanleren. Jezelf uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Maar hoe dan? Waar begin je? Hoe pak je dit aan? Wanneer ga je van start? Al die vragen en behoeftes snappen wij wel. Als geen ander zullen we maar zeggen. Esther en ik zijn namelijk in 2013 begonnen met onze allereerste challenge. Week in, week uit daagden wij onszelf uit om meer uit ons leven te halen. Om een betere versie van onszelf te worden. Om onze eigen grenzen op te zoeken en te verleggen. Wat klein begon, is uitgegroeid tot steeds iets groters. We willen allebei nu steeds een grotere uitdaging aangaan en dat komt door de simpele reden dat dit challengen verslavend werkt. Challenge junkie alert!

De transformatie van een rokende Mac-eter

Zo liep ik in maart mijn allereerste halve marathon in het prachtige Parijs, loop ik dit jaar vier verschillende 19 kilometer lange obstacle runs en ga ik vier dagen lang 50 kilometer per dag wandelen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Toegegeven, dit zijn de wat extreme uitdagingen op fysiek vlak. Dus ik wil even terug naar het begin. Deze uitdagingen ga je namelijk niet zomaar aan. Hier gaat een voorgeschiedenis aan vooraf die voor mij vier jaar geleden begon. In 2013 begon ik aan mijn eerste 52Challenge en pakte ik iedere week één ding aan waar ik verandering in wilde brengen. Van meer water drinken tot minder tv kijken. Van eerder naar bed gaan tot het beginnen met hardlopen. Alles dat met een gezonde levensstijl te maken had, was nieuw voor mij. Ik had veel te leren over eten, gezondheid, sport en mezelf. Ik transformeerde langzaam van rokende Mac-eter naar een gezondere en betere versie van mijzelf.

Die transformatie ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Ik ben mezelf vaak tegen gekomen in de afgelopen vier jaar en heb tegelijkertijd veel geleerd. Precies die kennis wil ik graag met jou delen om je zodoende op weg te helpen naar jouw betere versie van jezelf. Laten we in ieder geval voorop stellen dat elk begin moeilijk is, maar laat je hier niet door ontmoedigen. Met onderstaande tips word jij binnen no time ook een challenge junkie!

 De begin-met-jezelf-uitdagen-guide

  1. Begin met het maken van een lijstje met zaken die jij graag anders zou willen in je leven. Denk aan kleine, maar ook grote doelen. Schrijf alles op wat in je hoofd opkomt.
  2. Pak één challenge tegelijkertijd aan wanneer je begint met jezelf uitdagen. Zo heb je de volle focus op die ene uitdaging.
  3. Maak jouw doelen haalbaar en behapbaar voor jezelf. Wanneer je bijvoorbeeld nog nooit hebt hardgelopen, kun je niet van jezelf verwachten dat je ineens vijf kilometer achter elkaar kunt rennen. Dat is niet eerlijk naar jezelf. Hak grotere doelen daarom op in kleine stukjes en maak het jezelf zodoende gemakkelijk. Wil jij bijvoorbeeld iedere avond een uur eerder naar bed? Begin dan met iedere dag een kwartier eerder. De week erop verleng je dit naar een half uur enzovoort. Zo kan je lichaam wennen aan de verandering en wordt het een onderdeel van je nieuwe routine.
  4. Vergeet niet dat iedere dag een nieuwe kans is om (opnieuw) te beginnen. Waarom wachten als je ook gewoon NU aan de slag kunt gaan met jezelf. Van uitstel komt afstel en geloof mij als ik zeg dat er geen betere tijd bestaat om te beginnen als nu. Ook wanneer het even tegenzit, kun jij jezelf iedere dag herpakken