zoete aardappel

An apple a day keeps the doctor away… Nou mooi niet, want die griep heb ik ondanks de berg fruit dat ik naar binnen heb geschoven toch gekregen. De dokter is gewoon thuisgebleven overigens, maar beroerd was ik wel. Dat noem ik geen lekker begin van een nieuw 52Challenge jaar en om toch een goede start te kunnen maken, is mijn eerste challenge om weer beter te worden. Dat beter worden gaat onder andere natuurlijk gepaard met gezond eten.

De zoete aardappel

Fruit, groente en superfoods, dat is wat de klok slaat. Ja, ook ik ben een ‘onwijs quinoa-kutje’. Ik kom er eerlijk voor uit and I don’t mind. Deze week heb ik me nog even extra verdiept in de gezonde voeding en superfoods en kwam zodoende de zoete aardappel tegen. Een zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel, maar een zetmeelhoudende knol. Waar het allemaal goed voor is? Het zit boordevol vezels en vitamine A, C en B6. Daarnaast schijnt de zoete aardappel te bestaan uit complexe koolhydraten die weer veel beter voor je zijn dan de koolhydraten van een gewone aardappel. Het grootste voordeel,  van de zoete aardappel, naast de hoge waarde aan vitamine, is echter dat hij bijna niets kost!

Niet massaal aan de zoete aardappel alsjeblieft!

Gezond eten en dat hele superfoods gebeuren hoeft dus helemaal niet duur te zijn! Hoezee! Nu moeten we vooral niet massaal aan de zoete aardappel gaan, want dan krijgen we een schaarste en dat willen we natuurlijk niet gezien de prijs. Eigenlijk zou ik mijn zojuist verworven kennis over de zoete aardappel helemaal niet hier moeten delen. Ik zou lekker alles voor mezelf moeten houden, HA alles is voor Bassie! Gelukkig ben ik meer een aanhanger van het motto sharing is caring en wanneer er een engeltje spreekwoordelijk over mijn tong piest, dient dit engeltje dat ook heel spreekwoordelijk elders te doen. Spread the love, zullen we maar zeggen.

Ik kwam het recept voor de zoete aardappel bloemkool ‘koekjes’ tegen op Culy.nl die het weer van Lepeltje Liefde heeft overgenomen. Omdat ik nogal van het gemak ben en houd van begrijpelijke ingrediënten, heb ik een paar kleine aanpassingen in het receptuur aangebracht. Het lijkt me namelijk niet helemaal de bedoeling dat je ingrediënten eerst moet Googlen voordat je kunt vragen waar het in de supermarkt staat. Daarnaast gebruik je dat soort producten nooit meer en dat is zonde.

De boodschappenlijst

5 eieren
3 grote eetlepels gezeefde bloem of kikkererwtenmeel (???)
200 gr bloemkool
Een grote zoete aardappel. Degene die ik heb gebruikt was rond de 500 gram vermoed ik.
1,5 tl dille
1 tl komijnpoeder. Dit wordt ook wel Djinten genoemd en is ook erg lekker in een couscous salade.
2 tenen knoflook
Zout en peper
Zakje gemengde sla
2 el kwark
Citroensap en dille naar smaak
Kokosolie om in te bakken

Zo maak je de zoete aardappel bloemkool koekjes

Klop de eieren los in een mengkom en mix de gezeefde bloem erdoor totdat je een beslag krijgt. Doe hier de grof geraspte zoete aardappel doorheen, samen met de bloemkool die je eerst even in hele kleine stukjes hebt gehakt. Niet helemaal verkruimelen, want je wil nog wel een beetje bite houden. Meng dit goed door elkaar en voeg vervolgens de dille, komijn, fijn gehakte knoflook, peper en zout toe. Roer nogmaals goed door en het bakken kan beginnen!

Schep met een eetlepel steeds een hoopje in de koekenpan en druk het een beetje plat zodat je het idee van een koekje krijgt. Ondertussen kun je de dressing maken. Meng door de kwark naar smaak het citroensap en de dille. Ik heb hier geen verhoudingen voor dus proef gewoon.

Wanneer alle ‘koekjes’ gebakken zijn, kan het feest van het borden versieren beginnen! Verspreid de sla over de borden en leg daar de koekjes op. Wanneer je een grote eter bent, zoals ik, kun je er makkelijk vier op. Druppel de dressing erover en voilà, je hebt een maaltijd die lijkt op het plaatje en die fantastisch smaakt!