zoete aardappelsoep

Soep is tegenwoordig meer dan alleen kapotgekookte groente met kleffe ballen erin die je bij oma te eten krijgt uit diepe borden. Met soep kun je gelukkig eindeloos variëren en dat doe ik dan ook graag. Het liefst eet ik eens per week soep, want het is makkelijk en smaakvol. Daarnaast is het een goed vullende maaltijd, wat het ook nog eens een mooie balansmaaltijd maakt na bijvoorbeeld het weekend 😉

Deze zoete aardappelsoep met appel komt uit het receptenboekje Soepen van Veltman Uitgevers en het is een recept voor vier kommen.

Wat hebben we nodig voor de soep?

  • 400 gram zoete aardappel
  • 100 gram wortels
  • 50 gram sjalotten
  • 20 gram boter. Dit heb ikzelf niet gebruikt, want ik bak alles in kokosolie. Dat is dus een prima vervanging.
  • 7,5 deciliter kippenbouillon
  • 350 gram friszure appels. Ik heb  Granny Smit gebruikt, maar je zou ook Elstar appels kunnen gebruiken.
  • 1 eetlepel citroensap. Voor de smaak heb ik het sap van een hele citroen in de soep gegooid. De eetlepel citroensap gebruik je alleen om de appelpartjes niet bruin te laten worden.
  • Zout
  • Cayennepeper
  • 150 gram creme fraiche. Ik heb dit vervangen met Hüttenkäse. Net zo lekker en een duizend keer minder vet.

Hoe maken we de zoete aardappelsoep?

Schil de zoete aardappels en maak de wortels schoon. Hak de sjalotten fijn. Snijd de zoete aardappel in blokjes van twee centimeter en de wortels in plakjes. Doe de boter of de kokosolie in een soeppan en fruit de sjalotten. Voeg vervolgens de zoete aardappel en de wortel toe en roerbak ze vijf minuten. Schenk vervolgens de kippenbouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de soep vervolgens op een middelhoog pitje met een deksel op de ban ongeveer vijftien tot twintig minuten doorkoken.

Schil ondertussen de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd één appel in reepjes en besprenkel deze met het citroensap zodat de stukjes niet bruin worden. Snijd de rest van de appels in blokjes. Zodra de kooktijd is verstreken, voeg je de appelblokjes toe aan de soep. Pureer de soep en voeg naar smaak zout en cayennepeper toe. Ik heb hier dus ook al het citroensap toegevoegd. Schep de soep vervolgens in kommen, leg er een grote eetlepel Hüttenkäse in en strooi er wat appelreepjes overheen. Eet smakelijk!

Voedingswaarde

Deze soep bevat per kom: 374 calorieën, 13 gram eiwit, 23 gram vet en 27 gram koolhydraten. Dit is wel op basis van het gebruik van boter en creme fraiche. Er zal, wanneer je deze ingrediënten vervangt met het gezondere alternatief, minder vet inzitten.