slapen als een roos

Afgelopen maanden ben ik de strijd aangegaan met mijn energielevel. Misschien heb je al mijn ‘Meer Energie’ blogs gezien of gelezen. Het kwam er op neer dat ik echt heus wel de uren slaap maakte die ik moest maken. Ik lag ’s avonds netjes om 22:00 uur op bed en de wekker ging om 6:30 uur. Het inslapen was totaal geen probleem. In de avond was ik vaak gesloopt, waardoor ik al weg was zodra ik mijn kussen raakte, maar ondanks dat ik dan toch een nacht maakte van 8,5 uur, stond ik iedere ochtend opnieuw hartstikke moe onder de douche… zogenaamd klaar voor een nieuwe dag! Pffff! Het was tijd om af te rekenen met dit gebrek aan energie!

Nou heb ik afgelopen jaar echt al van alles geprobeerd. Minder koffie drinken, meten wat ik at, ik las het boek “Nooit meer te druk”, ik ging meer sporten en zette mijn telefoon ’s avonds uit en ik heb de kwaliteit van mijn slaap gemeten. Sinds mijn laatste ‘Meer Enegrie’ blog zijn we inmiddels bijna 5 maanden verder en weet je wat?! Het heeft geholpen! Ik ben zo veel meer energieker dan ik begin dit jaar was. En dit alles is te danken aan een aantal simpele veranderingen in mijn gewoontes. Ik slaap zó veel beter ’s nachts! En natuurlijk spring ik nog steeds niet als een blij ei mijn bed uit als die rot wekker afgaat om half 7, maar ik hoef overdag ook geen sloten koffie meer naar binnen te gieten om überhaupt wakker te blijven. Ik heb nu 5 tips voor je om meer energie te krijgen. Misschien zijn het niet de leukste tips (vond ik in ieder geval niet) die je wilt horen, maar het helpt je echt! Let maar op!

1. Weg die telefoon na 21:00 uur

Het meest funeste is je telefoon. Niet alleen vanwege het backlight wat de aanmaak van melatonine vertraagt, maar vooral doordat alles wat er op je telefoon gebeurt je bezig houdt in je hoofd. Om te voorkomen dat ik met andere dingen bezig ben dan met ‘naar bed gaan’, zet ik het internet op mijn telefoon gewoon uit na 21:00 uur. Ik zie dan dus geen appjes meer, geen Facebook, Instagram of mails. En dat geeft een hoop rust in mijn hoofd. In geval van nood kan iedereen me gewoon telefonisch bereiken, maar alles wat er online gebeurt kan best wachten tot de volgende ochtend!

2. Pas na het ontbijt internet weer aan

En wat is het eerste wat jij doet als je wakker wordt? Ik durf te wedden dat jouw telefoon ook jouw wekker is en dat zodra je die wekker uitzet in de ochtend, je direct even door de verschillende apps op je telefoon gaat. Lekker rustig wakker worden is er niet bij dan. Dus laat je internet nog lekker even uitstaan en geniet even van een rustige ochtend. Douche even op je gemak, maak je klaar voor werk en ontbijt terwijl je het nieuws kijkt of gewoon even helemaal niets doet. Er is namelijk echt niemand die in de tijd dat jij lag te slapen iets heeft gedaan wat jij per se moet weten in de vroege ochtend. Gun jezelf die rust! En als je helemaal wakker bent en opgestart bent, dan mag internet weer gewoon aan hoor 🙂

3. Focus je overdag op één ding tegelijk

Daar is ie weer hoor, die telefoon! Als jij dagelijks je telefoon naast je computer hebt liggen, zal je merken dat je bij ieder appje, piepje, pushbericht of wat voor dingetje op je telefoon dan ook, wordt afgeleid van waar je eigenlijk mee bezig bent. En dat betekent dat je, iedere keer als je je hebt laten afleiden, je weer je best moet doen om te focussen op de taak waar je eigenlijk mee bezig was. En dat is slopend! Sterker nog, dat vreet energie! Je kunt je telefoon beter op z’n kop leggen op trilstand. Spreek met jezelf af dat je ieder half uur even mag kijken en appjes mag beantwoorden, maar tussendoor niet. Dan kun je je iedere keer een half uur lang goed focussen. Wedden dat dit je helpt met jouw energielevel!

4. Maak je niet te druk, zeker niet in de avond

Maak je niet te druk, letterlijk en figuurlijk. Sporten in de avond helpt je om beter te slapen, maar niet als je dit te kort voor het slapengaan doet. Ook nog even werken in de avond is funest als je dit tot te laat doet. Probeer dus een uur voor het slapen gaan even helemaal niets meer te doen. Benen omhoog, theetje erbij (liefst zonder theïne natuurlijk) en doe iets ontspannends zoals een boekje lezen of een rustige serie kijken. Ga je dus ook niet meer te druk maken om zaken die je overstuur maken of je hersenen weer op volle toeren laten draaien. Maak je niet te druk!

Ik denk dat het opvolgen van deze tips al enorm helpen! Er zijn natuurlijk nog veel meer trucjes te bedenken, maar het uitzetten van je hersenen werkt wel gewoon het meest effectief! Succes! En laat me weten hoe het bij jou gaat J