Jamie Oliver is voor mij wel een God, de God van lekker eten. Ik kan echt uren kijken naar zijn shows op 24Kitchen en zit dan altijd met het water in mijn mond. Je snapt dan vast wel dat ik zijn nieuwe kookboek Jamie’s Superfood voor elke dag MOEST hebben toen dit uitkwam. Uit dit boek heb ik nu verschillende gerechten gemaakt en dan krijg je natuurlijk al snel een favoriet. Dat is voor mij de speltspaghetti met trostomaatjes en gebakken ricotta. Bij dit gerecht eet je echt je vingers op, zo lekker! Daarnaast is het ook nog eens makkelijk te maken en gezond. Zo bevat één portie 492 calorieën, 18,9 gram vet, 16,3 gram eiwit en 61,7 gram koolhydraten. Prima eten voor een trainingsdag dus! Dit recept is overigens geschikt voor vier personen.

Wat hebben we nodig voor Jamie’s pasta

  • Olijfolie
  • Een half bosje tijm (15 gram)
  • 4 tenen knoflook
  • Een verse rode Spaanse peper
  • Een citroen voor het sap en om te raspen
  • 500 gram rijpe trostomaatjes
  • 250 gram ricotta
  • 320 gram speltspaghetti
  • 4 handen rucola
  • Eventueel balsamicoazijn

Zo maak je de speltspaghetti

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Giet drie eetlepels olijfolie in een kom. In het recept van Jamie staat dat je het bosje tijm onder de hete kraan moet houden zodat de blaadjes makkelijk van de takjes afgaan. Dat is echter niet waar dus rits gewoon de blaadjes van de takjes en doe deze bij de olie in de kom. Hak de tenen knoflook en rode peper fijn en doe deze ook bij de olie in de kom. Rasp er de citroenschil boven en voeg er zout en peper aan toe. Roer het daarna goed door elkaar.

Leg de ricotta en trostomaatjes in een ovenschaal van ongeveer 30 bij 40 centimeter. Bestrijk de ricotta en de trostomaatjes met de gekruide olie. Giet een scheutje water in de ovenschaal en zet de schaal 45 minuten in de oven. Kook ondertussen voor het einde van de oventijd de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vergeet niet om een goede scheut zout aan het water toe te voegen voor de smaak.

Haal de ovenschaal uit de oven en schud de tomaatjes van de takjes af. In het recept van Jamie staat dat je de ricotta uit de ovenschaal moet halen om hem vervolgens uit elkaar te scheuren, maar wanneer je ricotta van Galbani gebruikt valt er weinig te scheuren… Dus mijn versie van het recept is dat je de spaghetti gewoon bij de trostomaatjes en ricotta in de ovenschaal mikt en het vervolgens met beleid door elkaar schept. Giet hier vervolgens het sap van de citroen bij. Strooi daarna de rucola over de paste en hussel voor een laatste keer door elkaar. De vrouw van Jamie wil er ook nog wel eens balsamicoazijn overheen sprenkelen, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Wellicht wordt het dan noooooog lekkerder 😉