Ik pas! Dat riep ik heel hard, inmiddels al weer 45 dagen geleden. Want 40 dagen zonder alcohol zou een makkie worden voor mij. Dat zou ik wel eens even laten zien. Ik schaal mezelf namelijk echt niet onder de alcoholisten en ik wilde mezelf vooral graag bewijzen dat ik heus wel gezellig ben op een avond uit als ik niet gedronken heb. Die 40 dagen, dat zou een makkie worden!

Nee ik ben niet zwanger

Dat was het dus echt niet altijd! En dat lag echt niet aan mijn onkunde om nee te zeggen tegen een lekker glas wijn. De reden waarom het zo moeilijk was, merkte ik als snel, was omdat niet ik, maar mijn gezelschap moeite had met mijn alcoholloze periode. Meerdere keren heb ik te horen gekregen dat ik ongezellig en saai was. En dan toch iedere keer weer dat uit moeten leggen waarom ik toch besloten had om een tijdje niet te dringen. Ik heb serieus in mijn hele leven nog nooit zo vaak antwoord hoeven geven op de vraag of ik zwanger was. En for the record… dat ben ik dus niet! Echt niet!

Maar er was nog iets dat het soms echt ondragelijk maakte. Want heb je je wel eens afgevraagd wat je moet drinken zo’n hele avond uit, als je geen wijntje of biertje drinkt. Er zijn maar weinig drankjes die echt de hele avond lekker zijn, zonder dat je direct een pak suiker naar binnen slurpt of een opgeblazen buik hebt van de bubbels in al die frisdrank. Ikzelf wisselde dus maar af met water en spa rood. En als je dan een lekkere steak op je bord hebt liggen, dan mis je dat wijntje echt wel. Want dat glas water gaat echt geen extra smaak dimensie veroorzaken in je mond. Dat maakt zo’n overheerlijke steak toch een heel klein beetje saaier.

Gin tonic cheesecake

En dan zijn er nog al die toetjes op de menukaart, waar alcohol in zit. Omdat ik met mezelf niet echt goed had afgesproken van te voren hoe strikt ik met de regels was, besloot ik terplekke dat ik ook dat overheerlijke toetje met limoncello moest overslaan. En ook de gin tonnic cheesecake. En dat was een moeilijke keuze, want hoe vaak in je leven krijg je nou daadwerkelijk de kans om een gin tonic cheesecake te proeven… Dit was voor mij in ieder geval de eerste kans die voorbij kwam en ik mag hopen dat het niet de laatste was, want ik ben me toch benieuwd, als groot gin tonic liefhebber, hoe dat taartje smaakt.

40 dagen de fles laten staan is iets wat in Nederland gewoon niet geaccepteerd lijkt te worden. Zelfs in een restaurant bij mij om de hoek was het de ober die me met open mond aan bleef staren. “Geen alcohol? Altijd of nu even? Waarom zou je het jezelf aandoen?” Dus toen we in gesprek kwamen en ik hem probeerde uit te leggen waarom ik 40 dagen nee zei, kwamen we tot een soort inzicht. Voor mij als niet-drinker is er maar 1 moment waarop het echt moeilijk is om niet te drinken. Dat is het moment vóór je nee hebt gezegd tegen het aanbod. Zodra die drie letters over je lippen zijn, is het eruit en kun je tevreden aan je spaatje rood slurpen.

Verhelderend experiment

Voor de drinkers onder ons blijkt het veel moeilijker te zijn. Ga maar eens na hoe vaak er in een gezelschap wordt gezegd: “gaan jullie al aan een wijntje, of doen we eerst nog even een frisje?” Of als je in een café op iemand zit te wachten, hoe vaak bestel je dan in je eentje een wijntje? Dan nemen de meeste vaak toch nog even een frisje tot ze veilig in gezelschap van anderen kunnen drinken. Wij Nederlanders hebben duidelijk moeite met het aleen drinken. En daarom vinden we het zo vervelend als een ander niet drinkt.

Of ik het 40 dagen heb volgehouden? Nee….! Ik ben na 33 dagen gezwicht voor een glas wijn na een hele zware week werken. Ik had er zin in en vond dat ik na al die droge uitjes en nee zeggen wel voldoende had bewezen dat ik zonder alcohol kon. Ik was streng genoeg geweest voor mezelf en heb toegegeven aan mijn verleiding. En of ik het nog eens zal doen? Misschien wel. Echt gezonder voelde ik me er niet door, maar het was wel een verhelderend experiment.