52 Challenges, dat lijken er misschien niet zo veel. Toch durft ik te wedden dat als ik jou nu zou vragen welke 52 dingen jij aan jezelf zou willen veranderen, je niet verder komt dan tien of misschien vijftien dingen. Gelukkig maar! Want als we daadwerkelijk ontevreden waren over 52 dingen van onszelf, dan zouden we dramatisch onzekere vrouwen zijn. Het is dus niet noodzakelijk om 52 dingen aan te pakken in je leven, maar het is wel heel leuk! Je kunt namelijk die paar dingen veranderen waar je niet zo tevreden mee bent, al is het maar voor een korte periode, en verder kun je heel veel nieuwe dingen ontdekken aan jezelf.

Planning voor een jaar
Toen wij begonnen aan dit project had ik heus niet zomaar een lijstje met 52 challenges klaar liggen. Gelukkig maar! Als ik alles gepland had van te voren, dan was mijn jaar niet half zo spannend geworden als het nu is. Stel je voor dat jouw jaar voor de komende 52 weken is vastgelegd, daar is toch niets spannends aan? Er komen altijd onverwachte dingen op je pad en dat moet je blijven koesteren. Je wilt niet weten hoe veel je kunt veranderen in één jaar tijd. Dan wil je ook zeker niet vastgeroest zitten aan de plannen die je bedacht toen jij nog je oude jij was.

Een van de dingen die je zult merken wanneer je aan de slag gaat met jouw challenges, is dat je gemotiveerd wordt om dingen aan te pakken. Ik had zelf bijvoorbeeld een jaar geleden nooit kunnen bedenken dat ik nu aan het trainen ben voor de halve marathon of dat ik nu nadenk over mijn inschrijven voor een schrijversopleiding. Dat zijn allemaal doelen die op mijn pad zijn gekomen doordat ik mezelf ben gaan uitdagen om uit mijn comfort zone te stappen. In die zin ben ik dus een ander persoon geworden. Ik ben bewuster gaan nadenken over de dingen die ik nog wil bereiken en wat de beste weg is om bij die doelen te komen. Alle obstakels op die weg zie ik als mijn persoonlijke challenges. Nou was ik altijd al een streber, maar sinds dit jaar geldt voor mij absoluut de regel: kan ik niet bestaat niet tot ik het zelf heb geprobeerd. Natuurlijk ga je dan af en toe op je bek, maar wie niet waagt, wie niet wint!

Kiezen
Hoe kies je dan 52 challenges uit? Voor mij persoonlijk werkte het heel goed om wél dat eerste lijstje te maken van tien tot vijftien dingen die ik aan wilde pakken. Heel af en toe kwam er een challenge bij op dat lijstje, en soms kon ik ze ook wegstrepen omdat het al geen challenge meer was voor me (ja, dat kan ook!!). Iedere week koos ik er eentje uit om te gaan doen en daar ging ik dan mee aan de slag. Dat wisselde dan van challenges waar ik dagelijks mee bezig was, of kleinere algemene dingen die ik simpelweg niet deed.

Er komt natuurlijk een dag dat al die challenges op je lijstje geweest zijn en dat je op zoek moet naar nieuwe dingen om aan te pakken. Op dat punt kun je alle kanten op gaan. Maak er een challenge van om een bucketlist te maken en bekijk jouw lijst goed. Welke dingen wil jij nog doen en hoe ga jij daar komen? Zijn er nog sporten die je wilt proberen of is er een land dat je altijd al graag wilde bezoeken? Sparen voor die doelen is al een challenge op zich! Je moet nooit vergeten dat je niet wekelijks het onderste uit de kan hoeft te halen bij jezelf, dan zou je binnen dat jaar al overspannen zijn. Maar stel jezelf de vraag: van welke dingen zou ik écht gelukkig worden? Zet dat eens op papier. Dan komen de bijbehorende challenges vroeg of laat vanzelf wel!

Zoek jij nog inspiratie voor challenges? Dan kun je uiteraard een kijkje nemen tussen onze challenges!