We krijgen redelijk veel vragen van lezers die niet weten hoe ze 52 challenges voor zichzelf moeten bedenken. Iets anders wat we veel horen is “Maar daar ben ik niet iedere dag mee zoet, dus dat is toch niet echt een challenge”. Wat ook heel grappig is, is dat andere mensen zich altijd graag bemoeien met jouw challenges. “Maar dat is toch geen challenge”. Wanneer is een challenge nou een challenge?

Kilimanjaro beklimmen en de Atlantische Oceaan overzwemmen
Ik zal je een geheimpje verklappen: een challenge is een challenge wanneer jij iets doet wat je normaal gesproken niet doet. Iets waar je extra moeite voor moet doen. Een afspraak met jezelf dat je dat ene nu wél echt gaat doen. Het is een uitdaging en echt niet iedere uitdaging heeft te maken met het beklimmen van de Kilimanjaro of het zwammend oversteken van de Atlantische Oceaan. Een uitdaging kan ook heel klein zijn, zoals bijvoorbeeld iedere dag je make-up verwijderen van je gezicht, een week lang niet zeuren of een week lang zwarte kleding dragen.

Eerder al schreef ik dat het bedenken van 52 challenges in een keer echt niet hoeft, beter van niet zelfs. Door nieuwe ontwikkelingen in je leven loop je altijd tegen nieuwe challenges aan, dan wil je niet al voor een jaar volgeboekt staan. Het kan wel heel handig zijn om een maand vooruit te plannen. Dan weet je grofweg waar je aan toe bent en kun je jouw schema daarop aanpassen. Als je een challenge hebt waarbij je iedere dag zelf gaat koken, moet je dus zorgen dat je niet elke avond buiten de deur eet.

Wat is jouw challenge?
Een challenge is persoonlijk, het is tenslotte jouw persoonlijke challenge. Maar dat wil niet betekenen dat jij en ik niet dezelfde challenge kunnen doen. Wat voor mij een uitdaging is, kan voor jou net zo goed een challenge zijn. En als jij nu, na het lezen van onze challenges ook graag aan de slag wilt, maar niet weet waar te beginnen, kijk dan eens tussen onze challenges. Wij hebben met ons zevenen al heel veel challenges volbracht. Ook wij hebben grote en kleine challenges gedaan. En ook wij hebben overlappende uitdagingen. Misschien herken jij jezelf in een van ons en kun je jouw persoonlijke challenges zo van onze site plukken. Als jij nog ideeën hebt voor ons, laat het dan zeker weten! Ook wij kunnen zo nu en dan wat inspiratie gebruiken.