Sinds een aantal weken heb ik een nieuw doel in mijn hoofd geplant: ik ga een halve marathon lopen. Een beetje in de trant van “ieder jaar een ander groot doel”. Vorig jaar deed ik de Nijmeegse Vierdaagse en dit jaar een halve marathon. Dit betekent dat ik voor 17 oktober, 21 kilometer rennend af moet kunnen leggen. Wellicht is dit de grootste challenge van het jaar voor mij. Gedisciplineerd ren ik iedere week minimaal drie keer met Evy door het Vondelpark… zelfs als ik een zevendaagse yoga challenge heb en ook nog twee keer moet hockeyen in die week. Het leven van een challenger gaat niet altijd over rozen…

De lente in mijn bol
Nu ben ik laatst twee weken goed ziek geweest, waardoor hardlopen er met geen mogelijkheid in zat. Het zou verstandig zijn geweest als ik rustig aan zou doen, maar hallo… Hebben jullie gezien wat voor prachtig weer het is geweest de afgelopen weken? Het zonnetje scheen en de temperatuur was perfect om te gaan rennen. Voor mij was het dan ook bijna onmogelijk om binnen te blijven. Het leek wel alsof de buitenlucht me weer riep. Het is lente in mijn bol! Die benen moesten gestrekt worden. Ik had wel lang genoeg niets gedaan, er moest weer getraind worden. Dat betekende dus dat, met mijn hardloop trainingen erbij, ik één week lang bijna iedere dag twee keer zou sporten. Niet echt een rustige start na twee weken ziekte.

Nu kun je je voorstellen dat twee keer sporten op een dag, veel vergt van je lichaam. Daarom ging ik op zoek naar de perfecte omstandigheden om mijn lichaam te ondersteunen bij deze zware week. Onderstaande drie tips hebben mij begeleid in een week waarin het echt niet allemaal perfect ging, maar ik heb me ondanks dat wel aan mijn schema gehouden. Daarom deel ik ze graag met jullie.

1. Goede voeding
Het aller belangrijkste is wellicht voeding. Je kunt niet sporten zonder gezonde en energierijke voeding. Sterker nog, je lichaam zal flink gaan protesteren wanneer je dit te lang volhoudt. Ikzelf heb bijvoorbeeld ooit de combinatie van weinig koolhydraten en iedere dag rennen geprobeerd. Op dag drie verzorgde mij dit al flinke buikkrampen tijdens het rennen. Een duidelijk teken van je lichaam dat je meer energie tot je moet nemen. Als je wel gezond wilt eten, dan kun het beste langzame koolhydraten nemen. Het lichaam doet er langer over om deze te verbranden, waardoor je er langer energie uit haalt. Ikzelf ben groot fan van havermout, bananen, noten en spelt- of zuurdesembrood. Met havermout, bananen en noten zijn heerlijke recepten te vinden om af te wisselen, zoals bijvoorbeeld deze snelle havermoutkoekjes en bananenpannenkoeken van Meghan.

2. Goede warming-up
Wanneer je veel sport, zul je dit merken aan je spieren. Ook mijn spieren waren aan het einde van de week best wel vermoeid en het rennen ging echt niet meer zo soepel en snel als aan het begin van de week. Het aller belangrijkste is dan het voorkomen van blessures. Ik had immers geen zin om van ziek zijn te belanden in een sportblessure. The key to succes is een goede warming-up. Een goede warming-up bestaat uit rustig inlopen, dynamisch en statisch rekken en wat loopoefeningen. Probeer bijvoorbeeld eens deze oefeningen van Runnersweb.

3. Geniet!
Als je let op je gezondheid en je belastbaarheid, is er nog maar één ding dat je kunt doen: genieten! Het is heerlijk weer nu, de lente is echt in aantocht. Kijk dus vooral veel om je heen als je rent. Probeer iedere keer een andere route te lopen, dat houdt je motivatie ook hoog. Baal vooral niet wanneer je een keertje iets minder hard of minder soepel loopt. Soms heb je nou eenmaal van die dagen. Het is gewoon een kwestie van accepteren en genieten! Hardlopen is immers perfect om te ontspannen, dus dan moet je dat ook wel doen natuurlijk!