Hoera! Ik heb een huis gekocht. Althans… zodra de financiering is goedgekeurd, heb ik een huis gekocht. En dat is enerzijds mega spannend, want ik ben ineens heel druk met het uitzoeken van keukens, vloeren en meubels, maar anderzijds ook heel confronterend. Want een huis kopen is duuuurrrr. Duur qua hypotheek, maar ook dankzij alle bijkomende kosten die erbij komen kijken. Naast dat ik komende tijd even flink wat geld moet sparen, moet ik ook maar eens drastisch beginnen met BEsparen.

Het geld groeit niet op mijn rug

De ene rekening na de andere komt binnen en dan nog eens al die spullen die ik aan moet schaffen. Want na tien jaar lang een huis gedeeld te hebben, heb ik ook een hoop spullen gedeeld. Ieder de helft… en dan zit ik nu bijvoorbeeld ineens zonder TV en koffiezet apparaat. En stiekem zijn een hoop van mijn spullen ook gewoon al tien jaar oud. Bij een mooi huis horen mooie nieuwe spullen (vindt die big spender in mij). Maar helaas groeit ook bij mij nog steeds het geld niet op mijn rug!

En daarom leef ik vanaf deze week, in ieder geval voor drie maanden, on a budget. Mijn spaarrekening moet aangevuld worden. Want wat nou als straks ineens mijn CV ketel het begeeft?! Of als mijn wasmachine ermee stopt! Mijn ouders wonen net te ver weg (lees: Limburg vs. Amsterdam) om daar mijn wasjes te gaan draaien en dus wil ik na die enorme uitgaven die ik nu doe, weer zekerheid!

Mijn eigen financiële detox

Een paar weken terug ontmoette ik Joëlla en Nathalie van How 2 Spend It. Twee dames die een ontzettend leuk bedrijf hebben. How 2 Spend It inspireert vrouwen de financiële touwtjes in eigen handen te nemen. Dat doen ze met allemaal leuke apps, events, tools, maar vooral ook veel leuke en handige blogs! In een van die blogs las ik het initiatief van Nathalie. Zij gaat in 2015 Financieel detoxen. Ik was direct geïnspireerd door haar blog! Ik ben namelijk heel goed gebleken in sugar detoxen, maar kan ik ook financieel detoxen en zo mijn spaardoelen realiseren? Altijd goed om eens te proberen toch?

Daarom heb ik deze week mijn eigen financiële detox opgesteld. Vanaf nu leef ik de komende tijd met een paar strenge regels. Ik hoop dat het afkicken van geld uitgeven net zo snel gaat als afkicken van suiker! Hoe dan ook, dit zijn mijn regels om komende maanden geld op de bank te krijgen:

1. Impuls aankopen

Iets wat vanaf deze week natuurlijk he-le-maal uit den boze is, zijn impuls aankopen. Dat ene shirtje waar ik toevallig tegenaan loop, Dat paar schoenen in de uitverkoop die toevallig alleen nog maar in mijn maat zijn, het boek bij de kiosk omdat ik even op de trein moet wachten en die dure nagellak omdat die kleur vast prachtig past bij dat eerder geshopte truitje. Nee, nee, nee. Ik kan soms van die dagen hebben dat ik voor een klein boodschapje de deur uit ga en ineens tweehonderd euro lichter thuis kom. Die grapjes gaan me vanaf nu niet meer gebeuren. Pas als ik uit mijn broek scheur, komt er een nieuwe, maar ondertussen moet ik het maar gewoon doen met de dingen die ik heb. En dat is heus niet weinig hoor…

2. Overbodige luxe 

Ik ben een heerlijk luxe paardje en ik kan ook nog eens heel moeilijk nee zeggen. Voor ik het weet zitten mijn weekenden vol gepland met etentjes buiten de deur, leuke uitstapjes en heb ik ja gezegd tegen festivaltickets die ik eigenlijk niet eens kan betalen op het moment. Ondanks dat ik echt wel vindt dat een mens moet genieten en dat uitstapjes en leuke dingen doen heeeeeel belangrijk zijn, kan ik inmiddels ook wel met overtuiging zeggen dat zes keer per maand uit eten wat overdreven is. En dat ik écht niet iedere keer als ik met de trein ga een koffietje hoef te kopen. Ik ga komende tijd dus grenzen stellen. Natuurlijk blijf ik leuke dingen doen met vrienden en vriendlief, maar ik moet wel realistisch zijn. Soms kan een avondje thuis eten ook heel gezellig zijn en dat levert toch al snel een paar tientjes op!

3. Weekbudgetten

Bij een vriendin thuis zag ik het al: een potje met geld in het keukenkastje. “Dat is voor de weekboodschappen, op is op”. Op die manier proberen zij en haar vriend hun uitgaven binnen beperken te houden en de manier waarop ze het deden beviel me direct. Het wordt misschien wat creatiever boodschappen doen, maar zolang de Lidl nog op loopafstand bij mijn huis vandaan zit, moet ik maar een extra blokje om gaan om wat boodschappengeld te sparen. Bij mij staat er nog net geen glaasje geld in de kast, maar ik heb wel een haalbaar budget voor mezelf gesteld. En op is op, misschien leer ik dan eens financieel bewuste keuzes maken in de supermarkt.

4. Eerst sparen dan pas uitgeven

Jarenlang heb ik gespaard met het principe: wat er overblijft aan het einde van de maand gaat naar mijn spaarrekening. De grote grap is natuurlijk dat er nooit iets overbleef op die rekening. Meestal ging die pas gewoon door het apparaat zolang er geld vanaf te halen viel. En dan heb je dat Loesje effect: Aan het einde van mijn geld heb ik nog een stukje maand over. In plaats van dat er geld bij kwam op die spaarrekening, ging er dus alleen maar geld vanaf. Om dat te voorkomen ga ik het geheel vanaf nu eens omdraaien. Zodra mijn loon binnenkomt wordt er dus eerst geld op mijn spaarrekening gezet en daarna pas uitgegeven. En ook hier geldt het principe op is op. Want vanaf nu komt er natuurijk alleen maar geld bij op mijn spaarrekening en niets meer af.

Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn resultaten. Want net als met afvallen van lichaamsgewicht, vind ik het veel te leuk om de resultaten te zien van mijn financiële detox. Ik ga dus netjes per week bijhouden wat ik heb bespaard. En hopelijk staat die nieuwe bank dan vrij snel te shinen in mijn nieuwe huis… mits de cv ketel niet kappot gaat natuurlijk…