Dat ik een fanatieke hardloper ben, dat mag inmiddels wel duidelijk zijn. Een paar maanden geleden ben ik weer begonnen met een heel enthousiast trainingsschema en sindsdien ben ik niet meer weg te slaan bij alles wat met rennen te maken heeft.

EET!
Toen ik begon heb ik mezelf maar tot ochtendloper gedoopt. Ik had bedacht dat in de ochtend lopen veel relaxter was dan in de avond en dus stond ik drie ochtenden per week om 7 uur ’s ochtends in hardloopkleding in het Vondelpark. Zelfs nog voor ik überhaubt een decent ontbijt of kop koffie op had. Ik vond dat heel wat van mezelf, maar als ik er nu aan terug denk vind ik het vooral heel stom van mezelf.

Van een kale kip kun je niet plukken, en op een lege maag kun je niet rennen. Zo simpel is het nou eenmaal. Ook ik heb dat begrepen nu ik enkele keren heb gerend met een flinke kom havermout achter de kiezen. Het lijkt alsof dan alles beter gaat. Je rent harder, je houdt het langer vol en je kunt de hele rit zelfs afsluiten zonder een extreem gênante rode kop. Les één voor beginnende lopers is dan ook: EET!

De hardlopersbijbel
De afgelopen tijd heb ik veel thuis gewerkt en daarmee ben ik een lunchloper geworden. Of eigenlijk zou ik het meer als een afternoon-loper willen omschrijven. Het komt er vaak op neer dat ik pas om 15.00 uur mijn pauze neem en dan gelijk maar even mijn beentjes strek in het park. Omdat ik nog steeds voornamelijk leef op suikervrije producten, lunch ik niet zo stevig. In ieder geval niet stevig genoeg om daar nou een krachtige hardloop training uit te kunnen trekken. En dus moest ik op zoek naar een oplossing.

Die oplossing heb ik deze week tijdens mijn challenge gevonden. Ik heb namelijk een prachtig boek in mijn bezit, dat ik sinds een paar dagen heb omgedoopt tot mijn hardloopbijbel. Deze bijbel heet Het Hardlopers Kookboek. Het staat vol lekkere en gezonde recepten waarop je met gemak een aantal kilometers kunt rennen. Omdat er bij ieder gerecht beschreven staat hoeveel kilometer je er op kunt afleggen, weet je precies waar je aan toe bent voor je aan je training begint. I love it!

Kwarkbroodjes
Als afternoon loper die voornamelijk leeft op havermout en sla, had ik afgelopen week een boost nodig. Die boost kreeg ik van mijn zelfgemaakte kwarkbroodjes. O-VER-HEER-LIJK! Echt, ik at mijn vingers er bijna bij op! Het is zo lekker dat ik het graag met jullie deel! Je kunt als vrouw op een zo’n broodje 3,1 km afleggen. Met twee broodjes haalde ik de 6,6 kilometer dan ook met vlag en wimpel.

Dit recept krijgen jullie cadeau, maar als je meer wilt moet je mijn blog van komende maandag in de gaten houden. Dan verloot ik vijf van deze fantastische hardloopbijbels!

1,5 dl magere kwark
1 ei
50 gram gemengde noten of zaden
2 el zaden (bijvoorbeeld lijnzaad)
50 gram gedroogde vruchten (rozijnen, dadels, vijgen, abrikozen)
150 gram (spelt) bloem
1 zakje vanillesuiker
2 el honing
1 tl kaneel
1 geprakte banaan of 1 appel in kleine stukjes
1 tl bakpoeder

Meng alle ingrediënten en kneed het deeg niet al te plakkerig. Verdeel het deeg op een bakplaat in 5 hompen en plaats het 20 minuten in een oven van 180 graden. Ze zijn trouwens ook heerlijk om warm te eten!

Bron: Het Hardlopers Kookboek