Noem me alsjeblieft geen glutenvrij trutje! Ik ben namelijk niet het type meisje dat gestopt is met gluten omdat ik denk dat gluten enge dingen zijn puur en alleen omdat ik dat ergens gehoord of gelezen heb. Ooit dacht ik dat wel over koolhydraten trouwens, maar ook die fase heb ik gelukkig achter me gelaten. Dus nee, ik ben niet gestopt met gluten omdat ik zo’n trutje ben die meewaait met iedere rare hype die uit Amerika komt waaien. Ik ben geen glutentrut, maar toch ging ik glutenvrij.

Zit het tussen mijn oren?

Vermoeiend is het, gezondheidsklachten hebben en niet weten waar ze precies vandaan komen. Zo heb ik bijvoorbeeld als sinds ik kind ben, immense jeuk aan mijn benen. Zo erg, dat ik mijn huid kapot krab. Iedereen die wel eens een nacht me mij in één kamer heeft doorgebracht, kent de geluiden van mijn nagels die met volle kracht over de droge huid van mijn benen schuren.

Ik heb dan ook zelden benen zonder wondjes erop. Wat natuurlijk niet erg flatteus is, als je een vrouw bent die graag rokjes draagt. Ik heb ontelbaar veel testen ondergaan, maar de oorzaak van de jeuk werd nooit gevonden. Tot ik zelf stopte met lactose… Na enige tijd begon ik de resultaten te merken… geen wondjes meer! Hallelujah! Maar allergisch, dat ben ik niet! Althans, niet volgens de testen. Zit het tussen mijn oren? Misschien wel, maar zolang het helpt twijfel ik niet aan mijn eigen ontdekkingen.

Trial and error

Niet zo gek dus dat ik bij mijn huidige klachten, toch weer aan mijn voedingspatroon moest denken. Het is niet heel smakelijk, maar om na deze blog niet als glutentrutje getypeerd te worden (je merkt dat het hoog zit bij me he!), zal ik wel open kaart met jullie moeten spelen. Mijn klachten nu zijn mijn darmen die een vreemd maar eigen leven zijn gaan leiden en mijn luchtwegen die volzitten met slijm waardoor ik constant benauwd ben. Waar ik een aantal maanden terug nog dacht dat de hooikoorts de oorzaak zou kunnen zijn, leek me dat tijdens deze maanden (met al die tragische regenbuien) wat onwaarschijnlijk. Maar als het geen pollen waren, wat dan wel? En dus liet ik me opnieuw testen op allergieën en astma. En omdat de uitslag van zo’n test toch vaak even op zich laat wachten en ik de klachten zat was, besloot ik om alvast een kleine test te doen en een weekje glutenvrij te gaan. Een soort trial and error fase.

Zitten daar ook al gluten in?!

Nou dacht ik dat dus gewoon eventjes te doen, maar ik kan je zeggen ‘that shit aint easy!’ Gluten zitten werkelijk in ALLES! Brood, koek, worst, havermout, cracottes, couscous, zelfs in bouillon… Zitten daar ook al gluten in?! Are you kidding me?! Werkelijk alle dingen die ik lekker vind, stonden ineens op mijn verboden lijstje. En omdat ik dus echt geen idee had waarin ze nou wel en geen bindmiddel stoppen, of broodkruimels of weet ik veel wat, stond ik iedere verpakking in de supermarkt te scannen op dat stukje ‘allergie informatie’. En dan wordt je dus mooi teleurgesteld in de meeste gevallen.

Na een paar dagen leven op glutenvrij brood, glutenvrije cracottes en glutenvrije koekjes besefte ik me meer en meer wat ik allemaal zou moeten weglaten uit mijn voedingspatroon als ik daadwerkelijk allergisch zou zijn. Nooit meer brownies, carrot cake, vers brood, pasta, biertjes…. In plaats daarvan zou ik alleen nog maar de smakeloze glutenvrije variant morgen eten, dat ook nog eens vetter en zouter is dan de meeste gluten-bevattende voedingsmiddelen. Mijn Personal Body Plan voedseldagboek was ineens moeilijk naar behoren in te vullen. Een hele nieuwe puzzel van wat ik zou moeten eten op een dag.

Een berg vol gluten op mijn bord

The moment of truth was dan ook het punt dat de huisarts mij verloste uit mijn onzekerheid. “Je hebt geen allergieën en geen astma!” Jeej! Welkom terug in mijn leven gluten! Je kunt je voorstellen dat ik opgelucht was, maar ook wel teleurgesteld. En niet omdat ik vanaf nu zo graag glutenvrij door het leven ga… maar wel omdat ik nu nog steeds niet weet waar mijn klachten vandaan komen en ik dus voor de tweede ronde testen ga. Gelukkig wel een tweede ronden met een berg vol gluten op mijn bord!