Havermout ontbijt recepten

Een vriendinnetje van mij is sinds een kleine week begonnen met het weglaten van zo veel mogelijk suikers. Zoals verwacht heeft zij het best zwaar en is ze nog veel bezig met de dingen die ze niet mag eten. Logisch ook eigenlijk. Ook ik zag zo ongeveer de repen chocolade en een toetjesparade aan mij voorbij dansen toen ik ze niet meer mocht. Gelukkig wordt dat vanzelf minder. Wanneer de afkickverschijnselen over zijn, kun je je veel meer gaan focussen op wat je wél mag eten en daarnaast natuurlijk genieten van de bergen energie die je hebt en de kilo’s die vervliegen. Het leven zonder chocolade en toetjes is zo slecht nog niet. Toch is er een ding waar zij echt moeite mee heeft: havermout!

Een ontbijtsensatie
Een goede ochtend begint voor mij met een havermout ontbijtje. Dat is trouwens ook echt niet altijd zo geweest. Toen ik dankzij de voedselzandloper begon met het eten van havermout vond ik het helemáál niet lekker. In het begin moet je voornamelijk wennen aan de substantie. Maar vroeger was ik dol op pap en ook nu heb ik het weer helemaal ontdekt. Maar je kunt zo veel meer met havermout. Bak er bijvoorbeeld koekjes van, dat zorgt voor een hele nieuwe ontbijtsensatie. Of doe een paar scheppen door je groene smoothie, zodat deze wat meer bite krijgt en daardoor vult je smoothie ook nog eens beter.

Zelf blijf ik constant experimenteren, om zo gevarieerd in smaak te blijven met mijn havermout ontbijtjes. Toch heb ik twee favorieten die ik het aller liefste eet. Geloof me, als je eenmaal gewend bent aan pap substantie, ga je het vanzelf waarderen. Ik heb de recepten hieronder voor je uitgewerkt en ben benieuwd wat je er van vindt!

De basis
Eigenlijk is de basis van mijn ontbijt (naast havermout natuurlijk) gezonde bessen, zaden of vruchten. Je kunt daarmee de smaak echt enorm beïnvloeden en het is ook nog eens super gezond. Ik eet bijvoorbeeld het liefste chia zaden of lijnzaad door mijn havermout. Let er bij chia zaden op dat je ze, voor je ze door de pap doet, eerst 10 minuten moet wellen in een laagje water. Het effect is wat viezig, want daardoor verandert het in een soort kikkerdril, maar chiazaden bevatten omega-3 vetzuren, antioxidanten, vezels en vitaminen en mineralen. Daarnaast zorgen ze ook nog eens dat je eerder ‘vol’ zit waardoor je honger gevoel langer wegblijft. Ze hebben trouwens weinig smaak hoor, maar zijn dus een goede toevoeging omdat ze zo gezond zijn!

Ook lijnzaad moet je even bewerken voor je ze door je havermout roert. Door twee eetlepels in de blender even te ‘breken’ komen er oliën vrij die ook heel goed zijn voor je. Verder ben ik dol op goji bessen door mijn pap. Ook goji bessen zitten vol voedingsstoffen. Pas wel op dat je er niet te veel van eet als je last hebt van hooikoorts. Deze besjes kunnen je pollenallergie namelijk een extra zetje geven. Dat wil je natuurlijk niet. Al deze procucten zijn te koop bij de ecologische supermarkt, maar daar zijn ze ook be-la-che-lijk duur. Waar je bij de eco winkel al snel een tientje betaalt voor een zakje besjes, kun je ze op de markt of bij de toko op de hoek met gemak voor twee of drie euro scoren!

Chocolade droomontbijtje
– 2 eetlepels chia zaden wellen of twee eetlepels lijnzaad breken
– 6 eetlepels havermout
– 250 a 300 ml warm water of warme melk
– 2 eetlepels rauwe cacao (dus geen Nesquik maar die zonder toegevoegde suikers)
– 1 handje kokossnippers
– 1 handje goji bessen
– Eventueel honing als zoetmaker

Ik maak mijn chocolade droomontbijt met water omdat ik zoveel mogelijk probeer van de melkproducten af te blijven. Maar je kunt er ook voor kiezen om amandelmelk, sojamelk of koemelk te gebruiken Het is net wat jij het lekkerste vindt. Wanneer je melk gebruikt kun je het beste de havermout in de kokende melk scheppen en deze een minuutje al roerend laten koken tot het een echte pap is. Met gekookt water kun je de havermout gewoon laten ‘wellen’ in een bakje, dan wordt het vanzelf pap.

Meng de havermout met de cacao en het water of de melk. Doe de chiazaden erbij en wacht tot het een pap is. Je kunt eventueel de goji bessen ook mee laten weken of koken, daar worden ze iets zachter van. Schep als laatste de kokossnippers er doorheen en als je het niet zoet genoeg vindt kun je wat honing erdoorheen mengen.

Havermout met kaneel
– 2 eetlepels chiazaden wellen of twee eetlepels lijnzaad breken
– 6 eetlepels havermout
– 250 a 300 ml warm water of warme melk
– 1 eetlepel kaneel
– 1 handje goji bessen
– Eventueel honing als zoetmaker

Ook dit ontbijtje eet ik met water, maar ook hierbij kun je melk gebruiken. Het kan zelfs zijn dat je begint met melk en na een tijdje de variant met water ook smaakvol genoeg vindt. Bereid dit ontbijtje op de zelfde manier als de chocolade variant, alles mengen en eet sameklijk!

Ik ben heel benieuwd wat je van mijn ontbijtjes vindt en of je mij weer kunt helpen aan een andere variant van een lekker ontbijtje! Voel je vrij om jouw recept te delen in de comments!