Als ik aan jou zou vragen wat jij zou willen veranderen aan jezelf? Als je een week de tijd hebt om jezelf te hervormen, waar zou je dan aan willen werken? Welke eigenschappen zou je willen ombuigen? Welke gewoontes zou je willen aanpassen? Welke nieuwe dingen wil je behalen? En welke nieuwe dingen zou je doen? Geen gemakkelijke vraag hè? Ik weet het!

Het doel

Vanochtend begon om vijf uur mijn wekker te zeuren dat ik op moest staan. Geen gesnooze, geen smoesjes, maar gewoon mijn bed uit voor een morning workout. Mijn Helweek is begonnen! Afgelopen twee weken stonden volledig in het teken van deze week. In mijn eerste voorbereidingsweek vroeg ik een paar mensen in mijn omgeving naar mijn slechte eigenschappen en afgelopen week moest ik mezelf eens goed achter de oren krabben over welke dingen ik zelf aan mezelf zou willen veranderen. Ik moest op zoek naar ‘het doel’ van mijn helweek. Je kunt immers een hele zware week ingaan, maar zonder doel haal je daar natuurlijk niet zo veel uit.

Echt gemakkelijk was dat niet. Niet alleen moest ik nadenken over mijn golfballen en kiezelstenen, ook mijn algehele ‘geluksgevoel’ nam ik onder de loep deze week. Hoe gelukkig ben ik eigenlijk met de dingend die ik doe nu? De mensen om me heen? En vooral ook, de weg die ik op het moment aan het bewandelen ben.

Zeikdingetjes

Nou ben ik niet het type dat volledig ongelukkig is in het leven hoor. Er zijn altijd wel zaken waar ik minder gelukkig mee ben, maar die worden eigenlijk altijd in evenwicht getrokken door de dingen die me enorm gelukkig maken. Toch kon ik deze week niet uit onder die paar knagende dingetjes, die de algehele balans verstoren. Ik zou ze moeten benoemen om er iets aan te kunnen doen. Het benoemen van die ‘dingen’ bleek nog best lastig. Het is namelijk heel lekker om te zeuren over kleine dingen, maar als je die kleine dingen bij elkaar optelt, zit er vaak gewoon een boodschap achter verscholen die de aanleiding is van al die zeikdingetjes. De aanstichter van al die kleine irritaties. Als je daar je vinger op kunt leggen, weet je waar je aan kunt werken. En dus zat ik afgelopen week te kniezen met mijn verhaal over de pot mayo in mijn achterhoofd.

Mijn gedachten gingen afgelopen terug naar de dingen waar ik dan zo nu en dan over zeur. En terwijl ik dit doe, hoor ik mezelf een paar weken terug verzuchten tegen mijn moeder dat ik soms zo moe wordt van mezelf. Het was pas geleden nog dat ik naar haar uitsprak dat ik zo baalde van mezelf dat ik nooit tevreden kan zijn met de uitdagingen waar ik mee bezig ben. Het is voor mij namelijk nooit genoeg, ik wil altijd meer, meer, meer! Ik heb nu een hele leuke baan, met een hele fijne en ruimdenkende werkgever en de leukste en enthousiastste collega’s. Ondanks dat ik dus niets te klagen heb op het gebied van mijn 40-urige dagbesteding, blijft er iets knagen in mij. Ik wil namelijk méér!

Wat is mijn doel?

Ben ik ongelukkig op mijn werk? NEE! Heb ik zin om op zoek te gaan naar een nieuwe baan? NEE, absoluut niet! Waar komt dan dat gevoel vandaan? Het zit in me denk ik. En dus vond ik mijn eerste doel voor mijn Helweek. Niet het zoeken van een nieuwe baan, maar het zoeken van meer uitdaging in mijn huidige baan! Ik moet gewoon zorgen dat ik gelukkig ga worden. Dus dat is mijn belangrijkste doel.

Terwijl ik zo stukje bij beetje mijn onderbuikgevoel identificeerde en een plekje gaf, kwam ik tot de ontdekking wat het is dat zo veel onrust veroorzaakt bij mij… Sinds ik jong ben, heb ik al een doel in mijn leven. Al vanaf ik op de middelbare school zat, wist ik dat ik door wilde leren en geen genoegen wilde nemen met het feit dat mijn leraren mij te dom vonden. Mijn doel was: hen bewijzen dat ik meer in mijn macht had dan zij dachten. En dus leerde ik jaren door en behaalde ik uiteindelijk mijn masterdiploma. Daarna ging ik werken en nu weet ik niet meer waar ik naar toe wil… wat wil ik eigenlijk in mijn leven? Uiteindelijk is dat dus ook zeker weten mijn doel: het bedenken van het pad dat ik wil gaan bewandelen!

Uiteraard staan er naast dit doel nog een hoop kleinere to do’s op mijn lijst. Dingen die ik deze week wil afronden, wil aanpakken en oppakken. Maar volgens mij is het belangrijkste wat deze week me gaat opleveren, dat ik eindelijk eens tevreden ga zijn met wat ik heb! Dat is waar deze week om draait en daar ga ik vanalles voor uit de kast trekken… Het doel heiligt de middelen… Wish me luck 😉