Ken jij die horrorverhalen van je ouders van vroeger, over hoe zij iedere dag een lepel visolie moesten eten? Gelukkig hoefde ik zelf nooit visolie te eten, maar mijn eigen kleine horror herinnering is lijnzaad. Niet omdat ik vroeger dagelijks lijnzaad moest eten van mijn ouders, maar omdat ik van de dokter op een gegeven moment iedere dag twee eetlepels moest eten. De reden daarvan zal ik even achterwegen laten. Maar als je jong bent, dan ben je nog niet bezig met wat gezond is, maar alleen met wat lekker is. En hoe mijn moeder ook probeerde om de zaadjes te verstoppen tussen mijn muesli en yoghurt, ik proefde en (erger nog) voelde ze altijd!
Niet aanstellen
Toch werd ik laatst opnieuw geconfronteerd met lijnzaad. Het stond namelijk op een van de recepten van de groene smoothies. Het zou vast geen kwaad kunnen om deze kleine zaadjes mee te blenderen dacht ik. En omdat ik me inderdaad niet wilde aanstellen, kocht ik vol goede moed een zakje lijnzaad. Wat blijkt, mijn horror ervaringen van vroeger blijken alles mee te vallen. Hoe veel schade kan zo’n klein zaadje eigenlijk aanrichten? Onzin natuurlijk.
Na Marijkes blog over sportvoeding, waarbij zij lijnzaad door haar havermout strooide, werd ik toch wel benieuwd wat er nou zo fantastisch is aan dit kleine dingetje. Loont het om iedere dag lijnzaad te eten, of is het een fabel? Tijd voor wat onderzoek dus, en ik kan niet anders zeggen dan dat ik meer dan verbaasd was over de wonderlijke werking van lijnzaad.
Boordevol olie
Lijnzaad is een zaadje dat gemaakt is van vlas. Het wordt wereldwijd geproduceerd en is dus het gehele jaar door te verkrijgen. Veel supermarkten verkopen het zelfs dus je hoeft er niet speciaal naar op zoek te gaan. Wat dit kleine dingetje nou zo speciaal maakt, is dat het boordevol zit met olie en juist die olie maakt het zo’n gezond product. Maar verder zitten er nog enorm veel gezonde stoffen in. Houd je vast: lijnzaad bevat omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. Je verbaast je bijna dat het allemaal past in zo’n klein zaadje.
Goede stoelgang met lijnzaad
Het bijzondere aan lijnzaad is dat het slijm wat vrijkomt als je de zaadjes breekt, je darmen schoonmaakt. Dat klinkt misschien vies, maar als je het goed beredeneert scheelt het je vooral een hoop horrorverhalen in de toekomst. Nooit meer detoxen, want je lichaam kan het nu zelf! Dit slijm vormt namelijk een laagje aan de binnenkant van je darmen en neemt alle afvalstoffen mee naar buiten. Gewoon dagelijks twee eetlepels lijnzaad aan je voeding toevoegen en de boel wordt vanzelf opgeruimd.
Lijnen met lijnzaad
Zelfs als je een paar kilootjes kwijt wilt, kan lijnzaad je beste maatje in barre tijden zijn. De naam zegt het al een beetje, ‘lijn’zaad wordt veel gebruikt bij het lijnen. De vezels in lijnzaad zorgen er namelijk voor dat je minder snel last krijgt van een snack attack. Dit komt doordat ze zorgen voor een verzadigd gevoel. Daarnaast schijnt het zo te zijn dat omega 3 vetzuren bijdragen aan het verbranden van vet. Bye bye afvalstoffen dus maar vooral bye bye vetjes!
Hoe eet je lijnzaad?
Leuk zaadje dus, dat lijnzaad. Het toevoegen van twee eetlepels van deze zaadjes is dus heel gezond. Maar hoe eet je het dan? Het is beter om hele zaadjes te kopen en ze zelf te breken. Wanneer je het lijnzaad in de blender of met de vijzel breekt, komen de oliën vrij en moet je de zaadjes eigenijk direct eten om er het beste resultaat van te hebben. Zodra je ze gebroken hebt kun je ze overal doorheen mengen, zoals je muesli met yoghurt bijvoorbeeld. Het is echt niet zo’n drama als ik vroeger dacht. Prettige detox gewenst!
Sharing is caring:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
Related posts
Over Esther
Esther schrijft blogs over moederschap, gezond eten, sporten en weer zichzelf worden na de bevalling van haar zoontje in 2018. Haar doel voor 2019? Back in shape komen en haar oude niveau op sportgebied weer bereiken.