Oprah Winfrey

Wie is niet met haar opgegroeid? Ik in ieder geval wel. Uren kon ik kijken naar haar shows waarin magische dingen gebeurde. Oprah was een tv queen en ik (samen met vele vele anderen) hield van haar. Maar er was nog iets opmerkelijks aan haar. En dat was haar altijd veranderende postuur. Haar eeuwige jojo-effect waarbij ze kilo’s kon verschillen op haar hoogte- en dieptepunten. Niet alleen de queen of television dus, maar ook zeker de koningin van de diëten. Misschien is het daarom wel, waarom ik nog steeds zo geïntrigeerd ben door deze dame. Hoe het ook went of keert, haar kookboek, dat net verschenen is, trok mijn enorme aandacht. Deze MOEST ik toevoegen aan mijn uitgebreide collectie kookboeken.

Het land van donuts en Mc Donalds

Oprah en ik hebben duidelijk raakvlakken. We zijn beide dol op eten, kunnen absoluut geen maat houden en gooien dan keer op keer weer het roer om als we vinden dat we te lang uit de ban zijn gesprongen. Eerlijkheids getrouw te zeggen dat zij het toch wel iets vaker dan ik te ver (en verder) heeft laten komen. Maar goed, ik ben wat jonger, heb minder levenservaring, mijn jeugd was vrolijker en ik leef niet in het land van de donut en Mc Donalds. En vooral die laatste is terug te zien in haar boek. Er staan een hoop lekkere recepten in, die soms net een beetje vetter zijn gemaakt dan nodig zou zijn naar mijn mening. Een krokant laagje om kip, toegevoegde suikers… maar ja, de recepten zien er wel uit om te smullen, dus je kunt je ook afvragen hoe erg het nou af en toe is om net iets vetter te eten dan je normaal gewend bent.

Het is overigens een prachtig boek! Mooie verhalen, prachtige foto’s en overheerlijke recepten. Oprah heeft dit boek in samenwerking met Weight Watchers geschreven, waardoor iedere recept een aantal punten heeft meegekregen. Handig voor de gene die natuurlijk middenin hun Weight Watchers afvalrace zitten, maar voor mij zeggen die punten niet zo veel meer… het is lang geleden dat ik dat dieet achter me heb gelaten. De punten zeggen me eigenlijk niets meer, maar ook zonder Weight Watchers kennis kun je prima smullen uit dit boek!

Uitgebreid eten

Dat Oprah houdt van uitgebreid eten, dat zie je ook in dit boek. De meeste recepten zijn bedoeld voor minimaal 6 personen en daarmee komen ze bij mij in de categorie ‘leuk voor een etentje’ terecht. En om heel eerlijk te zijn, zou ik de meeste recepten ook niet maken op een doordeweekse avond. Te veel ingrediënten, te veel werk, te veel tijd. Dat is op zich wel jammer, want mijn variatie door de weeks is huist niet zo groot en ik had het enorm leuk gevonden als Oprah wat meer simpele gerechten had aangedragen. Maar natuurlijk ook tegelijk helemaal niet erg, want wanneer je een etentje organiseert en je wilt iets lekkers, speciaals, maar toch ook gezonds op tafel zetten, dan is dit boek je bijbel.

Komende weken ga ik een paar recepten uitproberen uit het boek van Oprah Winfrey en deze met je delen. Mijn oog is gevallen op een heerlijk havermout ontbijtje, een maissoepje en een pompoencurry. Dat wordt smullen komende weekenden!