Afgelopen vrijdag gaf de pop-up in mijn agenda het echt aan: 28 weken zwanger! En dat betekent dat ik inmiddels in het derde trimester van mijn zwangerschap ben aanbeland. Wow! Het voelt eigenlijk nog maar zo kort geleden dat ik uit dat eerste trimester krabbelde. Blij dat de misselijkheid en het braken voorbij waren, blij dat ik langzaam weer wat energie terug kreeg en vooral heel erg blij dat ik niet meer geheimzinnig hoefde te doen. Dat tweede trimster is echt, zoals iedereen beweert, een feestje. Inmiddels vind ik zwanger zijn dus ook mega leuk! Maar goed… nu ik de magische grens van dat derde trimster heb gehaald, zouden dingen langzaam wel eens kunnen gaan veranderen.

Als ik eerlijk ben, verandert er per week heel langzaam ook iets. Gelukkig gaat dit heel geleidelijk en niet allemaal in een keer. Maar toen ik een heel leuk artikel onder ogen kreeg waarin typische zwangerschapsdingetjes stonden die vanaf het derde trimester waarschijnlijk bij iedere vrouw optreden, heb ik letterlijk de tranen over mijn wangen gelachen. Van al die punten kon ik me toch ineens in een heleboel punten vinden. En dat betekent dat dit derde trimster serieus begonnen is en mijn ‘ik voel me prima en kan alles nog doen’ langzaamaan toch beetje bij beetje zal veranderen. Ik ben heel benieuwd… in hoeveel van onderstaande 18 punten herken jij jezelf?

 1. Mensen kijken niet eerst in je ogen, maar staren eerst uitgebreid naar je buik. En niet een beetje, maar serieus lang en ongegeneerd!
 2. Als je je omdraait in bed voel je je net een walvis. Serieus, mijn man is begonnen met klagen dat het hele bed heen en weer schudt als ik me omdraai. Maar zelfs als ik het zo elegant mogelijk probeer te doen, is het nogal een lichaam wat ik aan het draaien ben… Je kunt er maar beter om lachen ūüėČ
 3. Je blaas is ieniemienie! Zodra je het huis verlaat moet je eerst plassen. Zodra je de sleutel in het slot heb omgedraaid moet je eigenlijk alweer. Overal waar je binnenkomt ga je eerst even plassen en in iedere winkel waar je komt, durf je inmiddels zonder blozen om het toilet te vragen.
 4. Ook al voelt het alsof je mega nodig moet plassen, vaak komen er echt maar een paar druppels uit. Maar dat lucht wel op zeg!
 5. Je wordt ongeveer 4 keer per nacht wakker om (jawel) te plassen.
 6. Je besteedt sowieso de meeste tijd op een dag aan plassen tegenwoordig…
 7. Je vraagt verdacht vaak aan je partner om iets van de grond te rapen. Zelf doen kost inmiddels best wel wat moeite, nog niet te spreken over die maagzuur die je er mee opwekt… Ben je alleen thuis, dan kan het soms gewoon best wel even blijven liggen op de grond.
 8. Al je eigen kleding die tot nu toe nog pastte, past nu ook niet meer. Het beetje zwangerschapskleding dat je hebt, rouleert nu dus. En daarmee is je kledingcollectie ineens een stuk ingedamd.
 9. Sokken en schoenen aantrekken wordt een steeds uitdagendere opgave. Laat staan teennagels knippen of lakken of je benen scheren.
 10. Je voelt je alsof er regelmatig een groot feest wordt gegeven in je buik waarbij wild wordt gesprongen en gedanst. En dat gebeurt natuurlijk met name wanneer jij probeert in slaap te vallen.
 11. De weegschaal bestaat al weken niet meer voor je! Negeren dat ding!
 12. Je hebt de meest bizarre dromen. Maar echt way beyond bizar!
 13. Als je dacht dat je borsten niet nóg groter konden groeien, gebeurt dat toch!
 14. Je kunt zomaar een ochtend wakker worden en zien dat je buik die nacht gegroeid is.
 15. Die buik is (ondanks de ferme groei van je borsten) echt veel en veel groter dan je borsten.
 16. Je beseft je ineens dat je meer waggelt dan loopt tegenwoordig.
 17. Wanneer je op de bank gaat zitten, zeg je net iets te vaak ‘he he!’
 18. Je voelt je echt totaaaaaal niet meer sportief als je iedere keer dat je een trap beklimt alweer hijgend bovenaan aankomt.

Eerlijk zeggen, hoeveel punten heb jij al afgestreept?