altijd moe

Vorige week was het ineens topic van de week: mijn eeuwige vermoeidheid. Hoe hard ik ook mijn best doe, ik ben altijd moe! En niet een beetje, nee zo erg dat ik het gevoel dat dat alleen nog sloten koffie me door mijn dag heen kunnen slepen. Zelfs na een paar goede nachten slapen ben ik niet voldoende uitgerust. En vorige week was ik dat ineens zat. Ik kon me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst oneindige energie had. Dat ik niet uitgeput op de bank plofte na een dagje werken. Dan ik niet als een dood vogeltje uit bed stapte, slaapdronken richting douche om vervolgens pas wakker te worden na mijn eerste bak koffie.

Altijd druk

“Maar jij maakt je ook altijd zo druk” was het eerste wat mijn vriend zei. Je neemt nooit rust. Je zit nooit eens even op de bank niets te doen. En hoezeer ik daar ook tegenin probeerde te gaan, ook mijn moeder hield me hetzelfde voor. Wat ik mezelf al jaren wijsmaak, is dat mijn brein nou eenmaal niet past bij mijn lichaam. Mijn hoofd staat namelijk nooit stil. Altijd plannen maken, nieuwe ideeen bedenken, afspraken maken, to do’s bedenken… maar mijn lichaam kan het ritme van mijn hoofd niet bijhouden. Dat is knap lastig kan ik je vertellen. Maar goed, het zou wel heel kinderachtig zijn om vol te blijven houden dat er niets aan te doen is…. En dus ging ik maar eens op zoek waar die eeuwige vermoeidheid bij mij vandaag zou kunnen komen.

Mijn korte Google sessie (want echt lang hoef je niet te doen over deze zoektocht) leerde me dat ik allemaal dingen fout doe. Nou ja fout… ik doe nogal wat energie slurpende dingen. Een kijken of jullie jezelf ook herkennen in onderstaande gedragingen. Want als jij ook altijd moe bent, moet je misschien komende tijd met mij mee gaan doen om energieker te worden.

Energie slurper 1: Mobiele telefoon

Kan een telefoon een enrgie slurper zijn? Oh zeker wel. Zeker als je net als ik op staat met een telefoon in je hand en niet gaan slapen voor je een laatste keer al je apps hebt gecheckt. Ik mis echt niets op mijn telefoon. En als ik overdag mijn telefoon niet in mijn hand heb, dan staat whatsapp altijd aan op mijn PC. Always on! Leuk al die schermen de hele dag, maar al die gesprekken de hele dag houden me bezig. Zelfs nog in mijn slaap. Ik droom dan slecht, lig te woelen en zweet me helemaal te pletter. Al tig keer heb ik de nachtmerrie gehad dat ik dingen vergat op werk. Dat ik mijn klanten al weken aan hun lot overliet. Allemaal de oorzaak van dat ik in de avond nog even snel dat laatste gesprek check of die laatste mail bekijk…

Energie slurper 2: Overdaad aan koffie

Zoals ik al zei hierboven, ik kan heel wat koffie wegslurpen op  een dag. Heerlijk vind ik het! En dan vooral ook omdat ik van koffie het gevoel krijg wakker te worden. Nou ja, laat ik het andersom zeggen, het voelt alsof ik mijn dagen niet meer doorkom zonder koffie. Nou schrok ik ervan dat een overdosis cafeïne juist kan zorgen voor extreme vermoeidheid. Overdaad schaadt… ik weet het. En met de hoeveelheden koffie die mijn collega en ik er doorheen werken op een dag is het echt niet zo’n slecht idee om in ieder geval eens te proberen dat aantal terug te schroeven. Niet stoppen, want van ineens stoppen krijg je ontwenningsverschijnselen. In ieder geval flink minderen is een goed begin! Een mooie eerste challenge, waar ik deze week mee begonnen ben.

Energie slurper 3: Niet voldoende eten

Je voelt deze natuurlijk al aankomen. Om energie te hebben, moet je brandstoffen binnenkrijgen. En dan wel de juiste brandstoffen. Geen snelle suikers, niet te weinig koolhydraten en ga zo maar door met alle producten en manieren van eten waar ik vast en zeker eens over geblogd heb ik het verleden. Het punt is dat ik nu veelal wel gezond eet, maar misschien is dat juist te weinig nu ik ook weer meer sport. En misschien eet ik ook niet meer de juiste verhouding in voedingsstoffen. Laat staan dat ik soms vergeet even te snacken tussendoor, als ik te druk ben met werk… Een hele interessante dus om komende tijd eens uit te gaan zoeken.

Tussen de regels door lees je vast nog 15 redenen waarom ik snel moe ben. Ik heb moeite met dingen loslaten, druk op werk, ik heb veel te doen… Tja, ik heb nou eenmaal zo veel dingen in mijn leven die ik leuk vind en te weinig tijd om ze allemaal echt te doen. Komende tijd ga ik in ieder geval keuzes maken en uitzoeken hoe ik gezonder kan leven, zodat ik niet meer als een verkapte zombie mijn dagen hoef door te komen. Terug naar de eindeloze energie die ik als student had… die moet vast en zeker nog ergens verstopt zitten in dit lichaam. Of daar nou een druk brein in zit of niet.

Ga jij met me mee doen komende weken? Misschien kan het jou ook helpen als je altijd moe bent!