Soms krijg ik vragen of opmerkingen waar ik stijl van achterover sla. Niet alleen omdat ik ze zo gek vind, maar vooral ook omdat ze eigenlijk hondsbrutaal zijn om te vragen of te zeggen. Ik gok zomaar dat ik niet de eerste zwangere vrouw op aarde ben die dit soort opmerkingen te horen krijgt. En ik ben uiteraard weer benieuwd wat andere vrouwen voor gekke vragen of opmerkingen hebben gekregen of jij ze eigenlijk net zo gek vindt als ik…?

Ook niet één wijntje?

De meest vreemde vraag die ik eigenlijk nog best wel vaak krijg is of ik niet gewoon een wijntje mee doe voor de gezelligheid. Ikzelf heb, vanaf dag één dat ik wist dat ik zwanger was, de alcohol afgezworen. Ik heb geen druppel meer gedronken, met de simpele reden dat ik wist dat het slecht is voor de baby en dat het absoluut schade kan aanbrengen aan de hersenen en invloed kan hebben op de ontwikkeling van het kind. Gelukkig heb ik dus ook echt totaal geen problemen met het laten staan van de drank. Ik weet immers waarvoor ik het doe! Dat ga ik ook niet verpesten met slechts één wijntje. Dus opmerkingen als ‘in Frankrijk krijgen ze op doktersrecept wijn voorgeschreven als ze zwanger zijn’ gaan mij echt niet over de streep trekken om risico’s te lopen voor mijn kind. Wat is een paar maanden zonder nou op een mensenleven?

Is je gezicht nou ook dikker geworden?

Ja die was wel pijnlijk! Want natuurlijk had ik zelf al lang gezien dat ook mijn hoofd boller wordt. En tja, de afgelopen maanden heb ik nou eenmaal geen spinning klasjes gedaan, wedstrijden hardgelopen en een fietstocht gemaakt van 75km. Dus ja, dat ik naast een dikkere buik op de rest van mijn lijf ook wat zal toenemen in omvang, is onoverkomelijk. Maar zullen we dan afspreken dat niemand daar iets over zegt? 😉 De meeste zwangere vrouwen zijn al onzeker genoeg over alle veranderingen aan hun lijf!

Geniet nu nog maar nu het nog kan, straks ben je uitgescheurd en heb je non-stop gebroken nachten

Dat is best een gekke opmerking eigenlijk om te maken tegen iemand die heel bewust zwanger is geworden en dit ook heel graag wilde. Want tuurlijk weet je dat het grootbrengen van zo’n kindje zwaar is, maar toen wij besloten dat we graag kinderen wilden, deden we dat niet vanwege de slapeloze nachten en het feit dat ik straks waarschijnlijk inderdaad uitgescheurd ben. Die dingen horen erbij. Maar de droom die ik heb bij het moeder zijn is dat ik straks zo’n klein hummeltje in mijn armen kan houden, die lijkt op zowel Jan-Willem als op mij. Zo’n lief mensje dat een eigen willetje en een eigen mening heeft. Die onvoorwaardelijk van ons houdt en die (laten we eerlijk zijn) gewoon het tofste mens is dat op deze aarde bestaat! Dat is de droom die ik heb als ik nadenk over ons leven over 22 weken.

Er is geen goed of fout

Gelukkig krijg ik ook heel veel lieve opmerkingen en zijn mensen ook wel echt oprecht geïnteresseerd als ze iets vragen. Dus vragen als ‘weet je zeker dat het er maar één is’ vind ik persoonlijk helemaal niet erg. Dat was namelijk ook het eerste wat ik aan mijn verloskundige vroeg! En mensen die spontaan en ongevraagd een hand op mijn buik leggen, daar heb ik ook niet zo veel problemen mee. De aantrekkingskracht naar die buik is er nou eenmaal. Ik zit er zelf ook de hele dag aan tenslotte 😉

En natuurlijk weet ik heus wel dat niemand iets zegt om mij te kwetsen. En dat het 99 van de 100 keer echt goed bedoeld is en gewoon een beetje onhandiger uit iemands mond kwam dan ze bedoelden. Maar het zijn wel echt momenten dat je even moet slikken. De gierende hormonen in je lijf moet temmen om niet te fel te reageren. Want ieders zwangerschap is anders. En iedereen benadert dingen anders. Ik doe het op mijn manier en ik weet zeker dat er geen goed of fout is aan de manier waarop ik of anderen het doen. Ik geloof gewoon dat mijn manier goed is en alles wat nog komen gaat, dat ga ik heus zelf wel uitvinden. Net als iedere andere jonge ouder.