It’s the most wonderful time of the year! Na de kerstdagen kunnen we direct door naar de volgende festiviteit: Oud en Nieuw. De jaarwisseling kun je natuurlijk niet vieren zonder lekkere oliebollen en laat het nou net zo zijn dat mijn vader de lekkerste oliebollen ter wereld maakt! Met zijn eigen recept die hij al die jaren al aan het perfectioneren is, bakt hij ieder jaar weer de sterren van de hemel. De oliebollen zijn zo lekker dat ik het familierecept nu wel MOEST delen. I’m spreading the love, the oliebollen-love! Dit recept is namelijk voor 100 tot 150 oliebollen. Hiermee kun je dus je hele familie, vriendengroep en alle buren blij maken 😉

Wat heb je nodig:

  • 5 kilo bloem;
  • 6 zakjes gist;
  • 1,5 eetlepel suiker;
  • 1,5 theelepel zout;
  • 12 flesjes bier;
  • 5 eieren;
  • 500 gram krenten;
  • 500 gram rozijnen;
  • 200 gram abrikozen;
  • 200 gram pruimen;
  • 1 pakje dadels;
  • 100 gram walnoten;
  • 50 gram hazelnoten;
  • 5 centimeter gember;
  • 4 appels, bijvoorbeeld Goudrenet;
  • Ongeveer 6 liter zonnebloemolie om in te bakken;
  • Witte wijn en appelsap om de krenten en rozijnen in te wellen.

Hoe maken we de oliebollen?

Mijn vader maakt het oliebollenrecept in een hele grote emmer klaar. Hij gebruikt hiervoor een cementemmer… Begin in ieder geval de avond ervoor met het wellen van de rozijnen en krenten in de witte wijn met appelsap. Je kunt, om het jezelf makkelijk te maken, nu ook alvast de dadels, abrikozen en pruimen in kleine stukjes snijden. Zet deze apart in een kom. Dit plakt natuurlijk behoorlijk dus mijn vader doet er altijd wat bloem bij zodat de stukjes niet op één grote klont komen te zitten. De avond van tevoren kun je ook alvast de walnoten en hazelnoten fijn hakken met de keukenmachine.

Op de dag van het oliebollen-bak-festijn maak je het deeg klaar. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Doe alle droge ingrediënten bij elkaar. Dit is het bloem, de gist, het zout en de suiker. Hier mogen ook direct de noten en de dadels, abrikozen en pruimen bij. Roer het goed door elkaar;
  • Voeg daarna de in stukken gesneden appel en gember toe en ook de rozijnen en krenten. Roer het wederom goed door elkaar;
  • Nu kan het bier en de eieren erbij. Voeg dit in delen toe en blijf het mengsel roeren net zolang tot het een vaste massa is geworden;
  • Zet de emmer nu op een warme plek met natte theedoeken over de emmer heen. Laat het minimaal vier uur rijzen totdat er ‘een kop’ op zit;
  • Het bakken kan beginnen!

Bij ons thuis wordt er gebakken in twee frietpannen om de vaart erin te houden. Je zou ook in een grote gietijzeren pan kunnen bakken. Dit deden we vroeger, maar het nadeel hieraan is dat het moeilijker is om een constante temperatuur te houden. De frietpan zorgt er zelf voor. Vul de pannen in ieder geval met de olie en schep met een ijsschep de oliebollen in de pan. Zo worden de ballen mooi rond. Maak de oliebollen trouwens niet te groot, want dan is de binnenkant nog niet gaar terwijl de buitenkant al wel mooi bruin is. Laat de oliebollen even uitlekken op keukenpapier en smullen maar!