herfst hardloop outfit

Afgelopen zondag werd het me vreselijk duidelijk dat de herfst is begonnen! Het is klaar met de bloedhitte en zomerse zon… afgelopen weekend rende ik door de stromende koude regen over de Utrechtse Singel! Stront chagrijnig kan ik je vertellen. Ikzelf ben namelijk meer een zomermens. De lente kan ik ook waarderen, mits het mooi weer is. Datzelfde geldt voor de winter. Maar die herfst… ik heb er toch echt niets mee! Ik kan je nu al vast verklappen dat ik straks met heel veel tegenzin aan mijn hardlooptrainingen begin als de regen wéér horizontaal uit de lucht komt zetten. Maar goed, dat mag de traings’pret’ niet drukken natuurlijk, want ik heb nog 3 medailles op mijn programma staan voor dit jaar en dus zal er gewoon vrolijk doorgetraind moeten worden. En als ik dan toch naar buiten moet, dan maar met een goede outfit! Dit is wat ik het liefste draag tijdens de donkere, koude en gure dagen.

Thermoshirt

Geen idee hoe het met jou zit, maar de innerlijke strijd die ik ieder jaar weer voer over wanneer ik nou wel of niet mijn winterjas weer uit de kast trek, heb ik ook over wanneer ik nou wel of niet met lange mouwen ga rennen. Vooral nu tijdens de overgang naar de herfst is het lastig de juiste hardloopkleding te bepalen. In de ochtenden is het echt steenkoud en als de dag een zonnetje laat zien, kan die nog verraderlijk warm zijn. Als je dan met drie lagen door het park sjokt, kom je toch snel van een koude (nou ja, warme) kermis thuis. Wat mij betreft is onderkleding dan ook het belangrijkste.

Thermo onderkleding zorgt er voor dat je het transpiratievocht goed kwijt raakt en houdt de warmte vast. Goed voor zowel koude als warme dagen dus. Een katoenen t-shirt neemt veel vocht op, waardoor je te snel kunt afkoelen na het rennen, nog niet te spreken over de natte kleding die je aanhebt tijdens het rennen. Ook niet echt een feestje natuurlijk. Ikzelf ben erg fan van Odlo als het gaat om themoshirts. Het stofje van deze shirts is niet te dik, waardoor het goed ademt en met deze temperaturen is dit shirt perfect om in te rennen.

Hardloopjas

Wanneer het nog net iets kouder begint te worden, draag ik graag een jasje. Ik heb de afgelopen jaren heel wat jassen geprobeerd en echt niet iedere jas is lekker om in te lopen. In sommige jassen wordt het zo warm van binnen dat zelfs een sauna een nog aangenamere temperatuur hebben voor je lichaam. Ik heb geleerd dat je beter meer uit kunt geven aan een jas en daar ook echt lang veel plezier van hebben, dan een aantal keer een flinke miskoop doen en een stapel jassen in je kast verzamelen waar je eigenlijk liever niet in loopt.

Maar wat zijn dan de goede eigenschappen van een hardloopjas? In mijn geval moet mijn jas voldoen aan een aantal eisen: hij moet winddicht, waterdicht en lichtgewicht zijn. Winddicht omdat die koude winterse bries toch echt vreselijk koud kan zijn. Het laatste dat je wilt is een half uur moeten lopen voor je opgewarmd bent! Het zelfde geldt natuurlijk voor waterdicht, want een herfst buitje kunnen we misschien nog wel aan, maar als die regendruppels straks rond het vriespunt zijn als ze op jouw lijf belanden, dan wil je toch niet dat jouw kleding al dat koude vocht aan jouw lijf laat plakken. En natuurlijk licht gewicht omdat je wel aan het sporten bent. Dan wil je geen zware en dikke toestanden met je meeslepen. Het liefst merk je niet dat je een jas aan hebt. Zie hieronder mijn gouden duo! En het fijne aan mijn jas hieronder is, dat als ik toch een verkeerde inschatting heb gemaakt en het toch nog te warm is voor een jas, dan kan ik hem tot een klein pakketje opvouwen aan gemakkelijk meenemen zonder gedoe. Heerlijk dus! Waarin ren jij het liefst in de herfst?

herfst hardloop outfit