help mijn man is klusser

Soms komen mijn vriend en ik samen tot een super leuk idee. Zo ook toen we samen op het strand van de Malediven lagen te genieten in de zon. Niets aan ons hoofd en het enige dat we hoefden te doen op een dag was eten, drinken, zonnebrand smeren en zo nu en dan omdraaien op ons handdoekje om wel egaal bruin te worden natuurlijk. Dat zijn dus precies de momenten dat wij samen op ideeën komen als ‘laten we ons huis opknappen’. Ideeën die op je luie reet fantastisch klinken, maar in de uitvoering altijd net iets minder leuk blijken…

Een gevalletje: Dan doen we het toch nooit meer

Terwijl we daar dus lekker laten te zonnebaden, hebben we een lijstje gemaakt van de dingen die we aan wilden pakken in huis. We wonen nu net een aantal maanden samen in het huisje dat ik een jaar geleden kocht en heb opgeknapt. Het ding is wanneer je een klus-huis koopt, dat het nooit helemaal af is en altijd een klus-huis zal blijven. Een van de dingen die bijvoorbeeld geen extreem hoge nood hadden, maar wel behoorde tot mijn irritatiepunten in huis, waren de deuren. In ons kleine knusse appartement zitten hele leuke oude deuren. Geen deur in huis is hetzelfde, maar daar houd ik wel van. De deuren waren alleen zo oud, dan ze waarschijnlijk ook heel lang gelelden voor het laatst zijn geschilderd… en dat zag je. Dus wij hadden bedacht dat alle deuren opnieuw in de lak mochten.

Om het plaatje compleet te maken, kocht ik via Marktplaats een paar prachtige deurklinken, helemaal in de juiste stijl en charme. Die deurklinken liggen inmiddels natuurlijk al weer drie maanden in een doos te wachten, tot ze eindelijk eens opgehangen worden. Maar eerst zouden we verven en dan pas de klinken vervangen. Anders zou het misschien wel weer een gevalletje worden ‘dan doen we het toch nooit meer’.

Tijd om de waarheid onder ogen te zien

Omdat mijn vriend en ik beide niet zo goed zijn in het overzien van tijd die in een klus gaat zitten, dachten wij een aantal weekenden geleden dit klusje wel even te klaren. Bij de bouwmarkt werd de nieuwe schuurmachine aangeschaft (een man en zijn gereedschap… zucht!), de verf uitgezocht en de overige materialen ingeslagen. Bij de kassa rekenden we een bedrag af waar je u tegen zegt! Ik had geen idee dat een paar simpele deuren schilderen zo duur kon zijn. Laat staan dat ik überhaupt wist hoeveel voeten het in de aarde kon hebben! Maar goed, de spullen waren in huis, het zware werk kon beginnen. na een middagje schuren was ons huis getransformeerd in één groot stofnest en waren we nog niet eens op de helft van alles dat nog moest gebeuren…

Na die ervaring hebben we het verdere klussen zo lang mogelijk uitgesteld. Toen we eenmaal inzagen wat voor werk we ons vrijwillig op de hals hadden gehaald, waren we net iets minder enthousiast dan toen we lagen te baken op de Malediven. Tot we er echt niet meer onderuit kwamen. Die potten verf staarden ons nu al aan en die half afgeschuurde deuren waren nog storender dan de gebutste deuren daarvoor. Nu we een lang Paasweekend in het vooruitzicht hadden, was het tijd om de waarheid onder ogen te zien.

Zomaar ineens een (ge)witte hond

Opnieuw zaten we afgelopen weekend in een huis vol stof. Maar ook een huis vol met natte deurposten en natte deuren. Omdat ons huis ‘zo lekker knus’ is, hebben we amper een vierkante centimeter over om dit soort klussen aan te pakken. De eettafel veranderde dus in een schildersezel en de hond bleek ineens verbazingwekkend vaak tegen de deurposten aan te lopen. Met maaltijden op de bank en zomaar ineens een (ge)witte hond, zaten we gisteravond uitgeteld op de bank. De score: een heleboel geschuurde deuren en alle deurposten in de grondverf. Maar we zijn nog laaaaang niet klaar! Grrrrr!

Onze relatie is inmiddels tot een heel nieuw niveau gestegen. Omdat we geen deur meer op z’n plek hebben zitten, is alle privacy die je nog over hebt in een ‘lekker knus huis’ verdwenen. Voor het gat van de badkamerdeur hebben we maar een plastic zeiltje opgehangen voor het gevoel. Dan zit je niet zo in de woonkamer te plassen zeg maar… Tot de verf droog is, is het nog een beetje behelpen dus. En dan te bedenken dat de hele bende óók nog een keer in de lak moet… ik gok dat we dat weer even op de lange baan schuiven. Wij moet onze goede ideeën! Er zit maar 1 ding op denk ik: we gaan nooit meer klussen zodra deze klus af is!