Soms kan een challenge bestaan uit iets anders dan het fysiek uitdagen van jezelf. Heel soms moet je gewoon iets doen wat je al heel lang wilde doen. Voor mij was dat het bakken van een zuurdesembrood. Ik kwam maanden terug op het idee om eens zelf zo’n brood te bakken, in plaats van keer op keer die dure krengen te kopen. Als je ooit dit zelfde idee hebt gehad, of het misschien ooit wel hebt gedaan, dat weet je dat je het bakken van een zuurdesembrood niet zomaar even doet. Waar mijn plan begon, hield het ook direct weer op. Het bakken van een zuurdesembrood duurt namelijk zeven dagen! Zeven! Als dat geen challenge waard is? Ik ben benieuwd of ik het kan, zelf zuurdesembrood bakken.

Verzuren

Toen ik begon aan deze challenge, dacht ik dat die zeven dagen bereidingstijd de enige challenge van deze week was. Iedere dag moet je het zuurdesemdeeg een beetje voeden en roeren. Verder moet het afgedekt blijven met een vochtige doek zodat het kan gaan ‘werken’, verzuren zeg maar, vandaar ook de naam. Een kind kan de was doen dacht ik. Het kost wat tijd, maar daar krijg je dan wel een verrukkelijk broodje voor terug.

Dol ben ik namelijk op zuurdesembrood. Bij de Marqt verkopen ze overheerlijke broden, maar dan leg je dus wel ruim vier euro neer voor zo’n ding. Het is niet iets wat ik dagelijks doe natuurlijk en dus leek het me leuk om eens zelf te proberen. Op internet had ik al snel een recpet gevonden voor zowel het zuurdesemdeeg als het brooddeeg. Omdat het zuurdesemdeeg vijf dagen nodig heeft om gemaakt te worden, duurt het dus zo lang om het brood te maken.

Tamagotchi

Begin deze week vergeleek mijn collega mijn broodbakken al met een Tamagotchi. Zo’n computerei van vroeger, die je iedere paar uur moest voeden omdat je beestje anders dood zou gaan. Het verschil met mijn deegje was, dat ik het niet kon resetten. Als ik iets fout deed, zou ik op zondag geen brood hebben en ik wilde niets liever dan opscheppen over mijn verse overheerlijke zelfgebakken broodje natuurlijk. Focus dus! En iedere dag netjes doen wat het recept van me vroeg. Het was niet veel, maar ik moest wel iedere dag mijn deegje voeden.

Hoe verder de week vorderde, hoe meer zin ik kreeg in mijn eigen broodje. Geduld is niet mijn sterkste punt, dus al dat wachten vroeg behoorlijk wat van me. Na vijf dagen voeden, mocht ik dan eindelijk het echte brooddeeg gaan maken. Ik heb nu nog steeds spierpijn in mijn armen van het lange kneden. Maar ik zag ik mijn eigen bol brood dan eindelijk echt ontstaan. Het lag klaar om een nacht te rijzen en dan eindelijk, na zes dagen wachten, zijn intrede te doen in de oven. Dat was dan ook het eerste dat ik deed op zondagochtend.

Home made bread

Als een trotse moeder verwijderde ik de natte theedoek om te zien hoe mooi mijn homp deeg was gegroeid die nacht. De oven was warm en niets kon meer mislukken. I nailed it! Na een week lang geduldig zijn, kon ik dan eindelijk binnen een uurtje het resultaat proeven van mijn home made bread.

Je voelt mijn enthousiasme toch? Zes dagen lang heb ik me verkneukeld op het moment dat ik mijn broodje uit de oven zou halen. In mijn dromen was het perfect, gezond en overheerlijk! Mijn huis rook gisteren dan ook naar overheerlijk versgebakken brood. Toen het piepje ging snelde ik naar de oven, trok de plaat eruit en overgoot mijn mooie jongen met water, zoals in het recept stond. Nog even afkoelen en dan zou ik mijn brood kunnen proeven!

Een baksteen!

Nou had ik het al kunnen weten op het moment dat mijn oh zo scherpe broodmes enorme moeite had om door de kost te komen. Kruimels die over het hele aanrecht vlogen toen ik dat mes eindelijk door de korst had weten te zagen. Ik had het kunnen weten. Maar tegen beter weten in wilde ik niets liever dan mijn brood proeven.

De harde waarheid is dat ik geen brood, maar een baksteen heb gebakken die me bijna mijn tanden kostte. Wat een deceptie! En wat een teleurstelling! Mijn broodje is mislukt. Wat er mis ging, geen idee. Ik heb het recept van A tot Z gevolgd. Maar wie mij een beetje kent weet dat ik dit niet zomaar over me heen laat gaan. En dus heb ik alweer gezocht naar een ander zuurdesem recept. Ik heb een nieuw project gevonden! En ik ga net zo lang door tot ik een lekker broodje heb gebakken. Mocht je tips hebben, of het beste zuurdesembrood recept ever, dan hoor ik ze natuurlijk graag!!