Oprah Winfrey's Zomerse Maissoep

Vorige week schreef ik al dat ik het nieuwe kookboek van Oprah Winfrey aan mijn lieftallige collectie van gezonde kookboeken heb toegevoegd. Het is echt een prachtig boek, maar bevat wel vooral zeer uitgebreide gerechten. Zo bijvoorbeeld ook deze zomerse maissoep. Niet alleen is dit een flinke pan vol soep, ook is ie vreselijk machtig en heb je met 1 pan echt voldoende soep om 6 monden te voeden voor het avondmaal. Wij aten er dus 3 keer van, want ik heb toch echt maar 2 monden te voeden aan mijn eettafel 😉

Ik ben echt dol op soepjes. Wij eten dan ook keer per week soep als maaltijd. Meestal bakken we er dan een broodje bij en voila! Je bent snel klaar en hebt een gezonde en goede maaltijd op tafel staan. Vooral heel lekker als je bijvoorbeeld nog wilt sporten daarna. Dat is dan ook de reden dat ik deze soep van Oprah wel eens wilde proberen. Één tegenvaller: de soep was niet snel klaar. Maar toen ie eenmaal af was, was het wel eens een lekkere voedzame verandering van spijs in ons vrij eentonige soepassortiment. Deze soep is zeker lekker om eens te proberen, maar reken erop dat je wel de tijd moet nemen om dit soepje te maken.

Dit heb je nodig (voor 6 personen)

  • 1 el boter
  • 2 middelgrote winterpenen (in blokjes)
  • 1 middelgrote ui (gesnipperd)
  • 3 teentjes knoflook in dunne plakjes
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 700 gram mais (ik gebruikte mais uit een blikje)
  • 1 middelgrote pofaardappel (ik gebruikte zoete aardappel)
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1,25 dl ongezoete gecondenseerde melk (ik gebruikte sojaroom)

 

Zo maak je de Zomerse Maissoep

Smelt de boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak de wortel uit, knoflook en het zout tot ze zacht maar niet bruin zijn. Bak de mais 5 minuten mee. Doe de aardappel, bouillon, tijm en laurier erbij en breng de soep op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur iets lager en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.

Haal de laurier en de tijm uit de soep. Schep de helft van de vaste bestanddelen met een schuimspaan uit de soep en doe deze in de blender. Schenk de room of gecondenseerde melk erbij en pureer alles tot een glad mengsel. Doe de puree in de pan met soep en verwarm deze nog 5 minuten. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Oprah heeft nog een garnering bij deze soep van Spek, zoete aardappel, mais, peper, pimientos, bieslook en dragon, maar ik vond de soep zonder die garnering al vullend genoeg. Mais is heel machtig! En zonder de spek is de soep natuurlijk nog gezonder ook 😉