Ontbijtcake Rens Kroes

Kookboeken zijn wat mij betreft leuk voor de heb. Ik heb er een plank vol van in mijn boekenkast en dan mag jij raden hoe vaak ik ze daadwerkelijk gebruik… precies: NOOIT! Toch blijf ik erin trappen. Die echte mooie boeken, vol met heerlijke recepten en mooie plaatjes. Ik kan er uren in bladeren. Heel soms, maar dan ook echt heel soms, heb ik eens een recept uit een van die boeken gemaakt. Maar die keren kan ik waarschijnlijk op een hand tellen.

Power Food

Toen een collegaatje een tijdje terug vertelde dat ze het boek van Rens Kroes had, was ik een en al oor. Weer zo’n boek vol mooie plaatjes en lekkere recepten. Ze vertelde me dat ze het misschien wel wilde verkopen, want ze vond het allemaal net wat too much. Voor ik het door had waren de woorden al uit mijn mond “Ik neem het boek wel van je over!” Wetende dat ik waarschijnlijk zou genieten van de mooie plaatjes en nimmer van de lekkere gerechten kocht ik inderdaad het boek van haar.

Dit keer nam ik me voor om écht iets met het kookboek te doen! Gwyneth’s boek heb ik eigenlijk nooit meer aangeraakt (op het kipburgersrecept na dan) omdat de ingrediënten echt te ingewikkeld en moeilijk te krijgen zijn, maar Rens d’r power foods zijn tegenwoordig ook gewoon in het AH schap te vinden. Dat kon de reden niet zijn dus om het bij plaatjes kijken te laten. En om mijn voornemen wat extra kracht bij te zetten, maakte ik er deze week een challenge van om te eten a la Rens Kroes. Die beslissing is zonder spijt kan ik je vertellen.

Ontbijtcake van Rens Kroes

Inmiddels heb ik al van alles geprobeerd uit het boek. Javaanse soep, verse hummus, een ovenschotel van zoete aardappel, bloemkool en kabeljauw en ik kan je vertellen dat ik bij iedere maaltijd opnieuw zit te smullen of mijn leven er vanaf hangt. Oh wat zijn die recepten goed! Een ander succes uit het boek was de ontbijtcake. Ikzelf eet iedere dag een wat dunner plakje als tussendoortje in plaats van als ontbijt. Maar dat komt omdat ik mijn waardevolle havermout of roggebrood met pindakaas veel te lekker vind. Iedere dag opnieuw voelt mijn cake een beetje als snoepen, maar toch is het mega gezond. Het is door Rens dus eigenlijk bedoeld als ontbijt en dat kan prima als je een wat dikkere plak neemt.

Terwijl ik nog heel wat meer recepten probeer uit dit fantastische boek, deel ik het recept van de ontbijtcake graag met je! Bewaar de cake touwens goed in de koelkast als je deze niet binnen een paar dagen op krijgt!

Recept:

Ingrediënten
– 4 eieren
– 4 grote bananen
– 120 gram havervlokken
– 2 theelepels kaneel
– 1 theelepel ongezoete vanillepoeder
– 1 handje gedroogde moerbessen
– 1 handje gedroogde gojibessen (Ik deed een handje noten erdoor in plaats van de gojibessen, omdat ik die niet in huis had… ook super lekker!)

Benodigdheden:
Blender en een cakevorm (ingevet)

Verwarm de over voor op 180 graden. Doe alle ingrediënten, behalve de moerbeien en de bessen, in de blender en mix tot de inhoud dik en romig is. Schenk het mengsel in een kom en doe de rest van de vruchten erbij. Roer alles goed door elkaar en giet de massa in de cakevorm. Zet het 25 minuten in de oven en klaar is cake!

Laat me weten of je ook zo enthousiast bent over dit recept!

Powerfood Rens Kroes
Power Food van Rens Kroes